Ptak_Waw_CTR_2024
Green Gas Poland

Komunikaty Głównego Lekarza Weterynarii

17 marca 2004

Komunikaty Głównego Lekarza Weterynarii dotyczące dopuszczenia przywozu do Rzeczpospolitej Polskiej i przewóz przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, po przeprowadzonej obróbce termicznej, towarów z drobiu pochodzących z Tajlandii, Wietnamu, Pakistanu, Korei Południowej, Japonii, Tajwanu, Laosu, Hong Kongu, Kambodży, Chińskiej Republiki Ludowej, Indonezji oraz niektórych stanów USA.

GIWz.II.410/AI – 16/2004

Szanowni Państwo

 Wojewódzcy Lekarze Weterynarii

wszyscy

 

W nawiązaniu do niżej wymienionych pism Głównego Lekarza Weterynarii: nr GIWz.II.400/AI – 1/2004, nr GIWz.II.400/AI – 2/2004, GIWz.II.400/AI – 3/2004 i GIWz.II.400/AI – 4/2004 z dnia 26 stycznia 2004r, nr GIWz.II.400/AI – 5/2004, nr GIWz.II.400/AI – 6/2004 z dnia 29 stycznia 2004r., nr GIWz.II.400/AI – 7/2004 i nr GIWz.II.400/AI – 8/2004 z dnia 2 lutego 2004r. informuję, że z dniem 17 marca 2004r. od godziny 24:00, dopuszcza się przywóz do Rzeczpospolitej Polskiej i przewóz przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej następujących towarów pochodzących z Tajlandii, Wietnamu, Pakistanu, Korei Południowej, Japonii, Tajwanu, Laosu, Hong Kongu, Kambodży, Chińskiej Republiki Ludowej, Indonezji.:

 - mięso drobiu oraz podroby drobiowe, w tym strusi, poddane obróbce termicznej w temperaturze minimum 72oC wewnątrz bloku mięsnego;

 - przetwory z mięsa drobiowego, w tym także z mięsa strusi, poddane obróbce termicznej w temperaturze minimum 72oC wewnątrz bloku mięsnego;

 - surowce niejadalne, pochodzące od drobiu, w tym strusi, oraz innych ptaków domowych i dzikich, poddane obróbce termicznej w temperaturze powyżej 72oC;

 w przypadku karmy i gryzaków dla psów temperatura obróbki termicznej powinna wynosić 90oC wewnątrz produktu, a dla karmy i gryzaków dla psów hermetycznie zamkniętych minimalne parametry obróbki powinny wynosić: temperatura - 133oC, ciśnienie - 3 bary, a czas obróbki – 20 minut (Fc 3). Informacja o przeprowadzonej obróbce termicznej musi być zawarta w świadectwie zdrowia dla przywożonego towaru.

GŁÓWNY LEKARZ WETERYNARII 

        dr Piotr Kołodziej

 

***

GIWz.II.410/AI – 17/2004

Szanowni Państwo

 Wojewódzcy Lekarze Weterynarii 

wszyscy

 

W nawiązaniu do pisma Głównego Lekarza Weterynarii GIWz.II.400/AI – 14/2004 z dnia 25 lutego 2004r. informuję, że z dniem 17 marca 2004r. od godziny 24:00, dopuszcza się:

 • przewóz przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej następujących towarów pochodzących ze Stanów Zjednoczonych (USA), za wyjątkiem towarów pochodzących ze stanów Delaware, Maryland, Texas, New Jersey i Pensylwania:

 - drób żywy, w tym strusie, oraz inne gatunki ptaków dzikich, łownych hodowlanych i domowych; 

- jaja wylęgowe ptaków;

 - jaja konsumpcyjne drobiu, w tym strusi; 

- świeże mięso i podroby drobiu, strusi, ptaków dzikich, łownych hodowlanych; 

- przetwory z mięsa drobiowego, w tym także z mięsa strusi oraz z mięsa ptaków dzikich i ptaków łownych hodowlanych; - wszystkie niejadalne produkty zwierzęce pochodzące od ptaków, oraz 

• przywóz na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej następujących towarów, pochodzących ze Stanów Zjednoczonych Ameryki Północnej (USA), za wyjątkiem towarów pochodzących ze stanów Delaware, Maryland, Texas, New Jersey i Pensylwania:

 - mięso drobiu oraz podroby drobiowe, w tym strusi, ptaków dzikich i ptaków łownych hodowlanych, poddane obróbce termicznej w temperaturze minimum 72oC wewnątrz bloku mięsnego; 

- przetwory z mięsa drobiowego, w tym także z mięsa strusi, ptaków łownych hodowlanych i z mięsa ptaków dzikich, poddane obróbce termicznej w temperaturze minimum 72oC wewnątrz bloku mięsnego;

 - surowce niejadalne, pochodzące od ptaków, poddane obróbce termicznej w temperaturze powyżej 72oC; w przypadku karmy i gryzaków dla zwierząt domowych, temperatura obróbki termicznej powinna wynosić 90oC wewnątrz produktu, a dla karmy i gryzaków hermetycznie zamkniętych, dla zwierząt domowych, minimalne parametry obróbki powinny wynosić:     temperatura-133oC, ciśnienie-3 bary, a czas obróbki–20 minut (Fc 3). 

Informacja o przeprowadzonej obróbce termicznej musi być zawarta w świadectwie zdrowia dla przywożonego towaru. W związku z powyższym, od dnia 17 marca 2004r., godz. 24:00, nie obowiązuje klauzula, dotycząca możliwości przewozu przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej produktów wytworzonych jedynie z mięsa ptaków ubitych lub odstrzelonych przed 27 stycznia 2004r., o którym mowa w piśmie Głównego Lekarza Weterynarii nr GIWz.II.400/AI – 14/2004 z dnia 25 lutego 2004r.

 

GŁÓWNY LEKARZ WETERYNARII 

      dr Piotr Kołodziej


POWIĄZANE

Nie ma turów jest Turvita w dolinie Liwca Twaróg jest tym światowym wyróżnikiem,...

Transformacja energetyczna w Polsce nabiera tempa. Coraz większe znaczenie w tym...

W Polsce występuje ponad 470 gatunków pszczół, a na świecie ich liczba przekracz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę