Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Komunikaty Głównego Lekarza Weterynarii

17 marca 2004

Komunikaty Głównego Lekarza Weterynarii dotyczące dopuszczenia przywozu do Rzeczpospolitej Polskiej i przewóz przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, po przeprowadzonej obróbce termicznej, towarów z drobiu pochodzących z Tajlandii, Wietnamu, Pakistanu, Korei Południowej, Japonii, Tajwanu, Laosu, Hong Kongu, Kambodży, Chińskiej Republiki Ludowej, Indonezji oraz niektórych stanów USA.

GIWz.II.410/AI – 16/2004

Szanowni Państwo

 Wojewódzcy Lekarze Weterynarii

wszyscy

 

W nawiązaniu do niżej wymienionych pism Głównego Lekarza Weterynarii: nr GIWz.II.400/AI – 1/2004, nr GIWz.II.400/AI – 2/2004, GIWz.II.400/AI – 3/2004 i GIWz.II.400/AI – 4/2004 z dnia 26 stycznia 2004r, nr GIWz.II.400/AI – 5/2004, nr GIWz.II.400/AI – 6/2004 z dnia 29 stycznia 2004r., nr GIWz.II.400/AI – 7/2004 i nr GIWz.II.400/AI – 8/2004 z dnia 2 lutego 2004r. informuję, że z dniem 17 marca 2004r. od godziny 24:00, dopuszcza się przywóz do Rzeczpospolitej Polskiej i przewóz przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej następujących towarów pochodzących z Tajlandii, Wietnamu, Pakistanu, Korei Południowej, Japonii, Tajwanu, Laosu, Hong Kongu, Kambodży, Chińskiej Republiki Ludowej, Indonezji.:

 - mięso drobiu oraz podroby drobiowe, w tym strusi, poddane obróbce termicznej w temperaturze minimum 72oC wewnątrz bloku mięsnego;

 - przetwory z mięsa drobiowego, w tym także z mięsa strusi, poddane obróbce termicznej w temperaturze minimum 72oC wewnątrz bloku mięsnego;

 - surowce niejadalne, pochodzące od drobiu, w tym strusi, oraz innych ptaków domowych i dzikich, poddane obróbce termicznej w temperaturze powyżej 72oC;

 w przypadku karmy i gryzaków dla psów temperatura obróbki termicznej powinna wynosić 90oC wewnątrz produktu, a dla karmy i gryzaków dla psów hermetycznie zamkniętych minimalne parametry obróbki powinny wynosić: temperatura - 133oC, ciśnienie - 3 bary, a czas obróbki – 20 minut (Fc 3). Informacja o przeprowadzonej obróbce termicznej musi być zawarta w świadectwie zdrowia dla przywożonego towaru.

GŁÓWNY LEKARZ WETERYNARII 

        dr Piotr Kołodziej

 

***

GIWz.II.410/AI – 17/2004

Szanowni Państwo

 Wojewódzcy Lekarze Weterynarii 

wszyscy

 

W nawiązaniu do pisma Głównego Lekarza Weterynarii GIWz.II.400/AI – 14/2004 z dnia 25 lutego 2004r. informuję, że z dniem 17 marca 2004r. od godziny 24:00, dopuszcza się:

 • przewóz przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej następujących towarów pochodzących ze Stanów Zjednoczonych (USA), za wyjątkiem towarów pochodzących ze stanów Delaware, Maryland, Texas, New Jersey i Pensylwania:

 - drób żywy, w tym strusie, oraz inne gatunki ptaków dzikich, łownych hodowlanych i domowych; 

- jaja wylęgowe ptaków;

 - jaja konsumpcyjne drobiu, w tym strusi; 

- świeże mięso i podroby drobiu, strusi, ptaków dzikich, łownych hodowlanych; 

- przetwory z mięsa drobiowego, w tym także z mięsa strusi oraz z mięsa ptaków dzikich i ptaków łownych hodowlanych; - wszystkie niejadalne produkty zwierzęce pochodzące od ptaków, oraz 

• przywóz na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej następujących towarów, pochodzących ze Stanów Zjednoczonych Ameryki Północnej (USA), za wyjątkiem towarów pochodzących ze stanów Delaware, Maryland, Texas, New Jersey i Pensylwania:

 - mięso drobiu oraz podroby drobiowe, w tym strusi, ptaków dzikich i ptaków łownych hodowlanych, poddane obróbce termicznej w temperaturze minimum 72oC wewnątrz bloku mięsnego; 

- przetwory z mięsa drobiowego, w tym także z mięsa strusi, ptaków łownych hodowlanych i z mięsa ptaków dzikich, poddane obróbce termicznej w temperaturze minimum 72oC wewnątrz bloku mięsnego;

 - surowce niejadalne, pochodzące od ptaków, poddane obróbce termicznej w temperaturze powyżej 72oC; w przypadku karmy i gryzaków dla zwierząt domowych, temperatura obróbki termicznej powinna wynosić 90oC wewnątrz produktu, a dla karmy i gryzaków hermetycznie zamkniętych, dla zwierząt domowych, minimalne parametry obróbki powinny wynosić:     temperatura-133oC, ciśnienie-3 bary, a czas obróbki–20 minut (Fc 3). 

Informacja o przeprowadzonej obróbce termicznej musi być zawarta w świadectwie zdrowia dla przywożonego towaru. W związku z powyższym, od dnia 17 marca 2004r., godz. 24:00, nie obowiązuje klauzula, dotycząca możliwości przewozu przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej produktów wytworzonych jedynie z mięsa ptaków ubitych lub odstrzelonych przed 27 stycznia 2004r., o którym mowa w piśmie Głównego Lekarza Weterynarii nr GIWz.II.400/AI – 14/2004 z dnia 25 lutego 2004r.

 

GŁÓWNY LEKARZ WETERYNARII 

      dr Piotr Kołodziej


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę