Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Komunikat prasowy Głównego Lekarza Weterynarii

31 grudnia 2008
Komunikat prasowy Głównego Lekarza Weterynarii nr 17 w związku z otrzymaniem pierwszych wyników badań wieprzowiny pochodzącej z Irlandii w kierunku dioksyn

W nawiązaniu do komunikatu z dnia 23 grudnia 2008 roku. informuję, że do godziny 14-ej dnia dzisiejszego, tj. 30 grudnia 2008 roku, Główny Lekarz Weterynarii otrzymał kolejne wyniki badań próbek produktów, które znajdują się na rynku i muszą zostać z niego wycofane.
PHU „Jagr”, ul. Bąkowska 34, 86-160 Warlubie – z 5 próbek produktu (smalec), 3 próbki niezgodne z wymaganiami tzn. przekroczyły poziom 3,0 pg/g tłuszczu dla dioksyn i wynosiły od 4,86 do 14,78 pg/g tłuszczu oraz przekroczyły 4,5 pg/g tłuszczu dla sumy dioksyn i polichlorowanych bifenyli i wynosiły od 5,12 do 15,40 pg/g tłuszczu.
Produkt podlega wycofaniu z rynku i zniszczeniu. Dotyczy to smalcu z następującymi terminami przydatności do spożycia: czerwiec 2009 (06.09) dla partii o numerach E09 i E34 oraz lipiec 2009 (07.09) dla partii o numerze E45, wskazanych na opakowaniach.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę