Komunikat prasowy Głównego Lekarza Weterynarii nr 17 w związku z otrzymaniem pierwszych wyników badań wieprzowiny pochodzącej z Irlandii w kierunku dioksyn
W nawiązaniu do komunikatu z dnia 23 grudnia 2008 roku. informuję, że do godziny 14-ej dnia dzisiejszego, tj. 30 grudnia 2008 roku, Główny Lekarz Weterynarii otrzymał kolejne wyniki badań próbek produktów, które znajdują się na rynku i muszą zostać z niego wycofane.
PHU „Jagr”, ul. Bąkowska 34, 86-160 Warlubie – z 5 próbek produktu (smalec), 3 próbki niezgodne z wymaganiami tzn. przekroczyły poziom 3,0 pg/g tłuszczu dla dioksyn i wynosiły od 4,86 do 14,78 pg/g tłuszczu oraz przekroczyły 4,5 pg/g tłuszczu dla sumy dioksyn i polichlorowanych bifenyli i wynosiły od 5,12 do 15,40 pg/g tłuszczu.
Produkt podlega wycofaniu z rynku i zniszczeniu. Dotyczy to smalcu z następującymi terminami przydatności do spożycia: czerwiec 2009 (06.09) dla partii o numerach E09 i E34 oraz lipiec 2009 (07.09) dla partii o numerze E45, wskazanych na opakowaniach.