FAMMU/FAPA podała, że pod koniec grudnia minionego roku Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie nr 1387/2013 zawieszające cła autonomiczne wspólnej taryfy celnej na niektóre produkty rolne i przemysłowe.
Decyzja taka została podjęta z uwagi na fakt, iż unijna produkcja wyżej wspomnianych produktów jest obecnie niewystarczająca lub wogóle nie istnieje, co powoduje brak możliwości w wystarczającym stopniu zaspokojenia unijnego popytu na poniższe towary.
Tym samym Unia od dnia 1 stycznia 2014 roku zdecydowała się na częściowe lub całkowite zawieszenie ceł autonomicznych wspólnej taryfy celnej wspomniane produkty. Redukcja stawek celnych w wysokości 0 proc. będzie dotyczyła w przypadku rynku owoców i warzyw między innymi: mrożonego zielonego grochu, wybranych grzybów mrożonych, suszonych lub tymczasowo zakonserwowanych z wyłączenie pieczarek, daktyli świeżych lub suszonych, żurawiny świeżej lub częściowo przetworzonej, mrożonych ananasów, pędów bambusa, wybranych przecierów owocowych (w tym z aceroli, bananów, mango czy papai), soku ananasowego, soku żurawinowego, soku z aceroli i acai.