Jak podał Bank Gospodarki Żywnościowej, Komisja Europejska (KE) w najnowszym raporcie dot. prognoz dla rynku mięsa „Short Term Outlook" Nr7 wskazuje na stopniową odbudowę pogłowia bydła w UE.
Według danych Eurostat z maja-czerwca br. nastąpił wzrost pogłowia w relacji rocznej o 0,8%. Dane te dot. 11 krajów członkowskich, które maja˛ 70-procentowy udział w pogłowiu UE. Szczególnie znacząca poprawę odnotowano we Włoszech (wzrost o 9,5% w skali roku), Holandii (3,1%), Irlandii (2,2%), Polsce (1,4%) i w Niemczech (0,9%).
Odmienne spadkowe tendencje odnotowano w Hiszpanii (-3%), Francji (-0,5%) i Wielkiej Brytanii (-0,6%). Należy jednak podkreślić, że obserwowane tendencje wzrostowe na rynku unijnym dotyczą głównie wzrostu pogłowia krów mlecznych, o 1,1% w skali roku. Widzimy zatem odwrócenie spadkowego trendu obserwowanego przez ostatnie 20 lat. Co ciekawe, odmienne tendencje można było zauważyć na rynku polskim, gdzie w czerwcu pogłowie krów mlecznych było o 3,5% mniejsze niż przed rokiem. Oprócz wzrostu pogłowia na rynku UE odnotowano również 4,5-procentowe zmniejszenie wolumenu produkcji wołowiny w pierwszej połowie br. w relacji rocznej.
Według KE biorąc pod uwagę cały rok mogłoby to oznaczać, że produkcja w 2013 r. zmniejszy się do poziomu 7,6 mln ton. Byłby to 2,6-procentowy spadek w skali roku. Warto zaznaczyć, że poprzedni rok również charakteryzował się zmniejszeniem wolumenu produkcji. Co więcej dane dot. ubojów dla kategorii jałówek w UE wskazują na 5,7-procentowy spadek w skali roku. Większa liczba jałówek może być zatem przeznaczona do celów rozrodczych, co potwierdzałoby prognozy dalszej odbudowy pogłowia w UE. KE szacuje zatem, że produkcja wołowiny powinna wzrosnąć´ w skali roku o 0,7%w 2014 roku.
8797225
1