FAMMU/FAPA podała, że w dniu 26 lutego 2015 r. w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie Komisji (UE) nr 2015/301 z dnia 13 lutego br. wpisujące do rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia(ChNP) nazwę „Weißlacker/Allgäuer Weißlacker".
Jest to półtwardy ser nadający się do krojenia, nieposiadający skórki, pokryty białawą, woskowatą mazią. Ma on kształt kostki o długości boku od 11 cm do 13 cm i waży od 1 kg do 2 kg, bądź - zapakowany jako mniejszy kawałek - 0,5 kg. Powierzchnia ma zabarwienie białe do żółtego i pokryta jest płynną, woskową mazią bez właściwej skórki. Wnętrze ma jasne, białawe zabarwienie. Ser jest tłustawy, ale nie klejący. Dojrzewa równomiernie w całej swojej masie, przy czym powstają pęknięcia.
Charakteryzuje się on bardzo pikantnym i lekko ostrym smakiem oraz specyficznym dla tego gatunku sera zapachem. Zawartość tłuszczu w suchej masie może wynosić od 40% do 50%. Zawartość suchej substancji wynosi w zależności od klasy tłustości od 45% do 49%, a zawartość soli oscyluje w granicach 5%. Ser ten, wytwarzany jest wyłącznie z pasteryzowanego mleka krowiego, soli, specjalnych kultur i podpuszczki. Produkcja sera "Weißlacker" ma miejsce w rejencji Szwabia; rozciąga się ona ponadto na leżące w Badenii- Wirtembergii powiaty wiejskie Ravensburg i Bodenseekreis.