W dniach 05-16.12 br. Polska Izba Mleka zorganizowała swoim członkom dyżur ekspercki z tematyki znakowania środków spożywczych w zakresie substancji dodatkowych, aromatów i enzymów. Był to już 4 dyżur, który obejmował tematykę znakowania produktów mleczarskich.
Podczas dyżuru członkowie PIM skierowali za pośrednictwem Biura Polskiej Izby Mleka liczne pytania do eksperta z przedmiotowego tematu. Dotyczyły one m.in. zasad i możliwości umieszczania na opakowaniu wizerunku owoców, zapisów dotyczących składu produktu jak również procentowego udział składników.
Członkowie PIM otrzymali na swoje zapytania wyczerpujące odpowiedzi z odwołaniem do odpowiednich podstaw prawnych.
Po zakończeniu dyżuru członkowie PIM wzięli udział w ankietowym badaniu satysfakcji - z analizy kwestionariuszy wynika, że wszyscy uczestnicy są zadowoleni z konsultacji przeprowadzonych podczas dyżuru oraz wyrazili zainteresowanie i chęć uczestnictwa
w kolejnych. Stwierdzili, iż uzyskane informacje były przygotowane w sposób jasny i zrozumiały, a ekspert wykazał się odpowiednią znajomością tematyki .
W przyszłym roku Polska Izby Mleka wyda opracowanie z prowadzonych dyżurów, gdzie opublikuje odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.