Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Kolejne potrawy i specjały na Liście Produktów Tradycyjnych

3 grudnia 2015
Cztery kolejne produkty z Lubelszczyzny - praliny, pierogi z bobem, wino owocowe i chleb żytni - wpisało ministerstwo rolnictwa na Listę Produktów Tradycyjnych. Lista służy zarówno promocji tych produktów, jak i zachowaniu tradycji kulinarnych regionu.


Dotychczas na Liście Produktów Tradycyjnych w województwie lubelskim zarejestrowano 118 różnych potraw i specjałów wytwarzanych metodami tradycyjnymi - m.in. wędliny, ciasta, zupy, nalewki, sery, miody, przetwory z warzyw i owoców.
- W ubiegłym roku zarejestrowanych zostało 14 produktów - powiedział Rafał Serej z departamentu rolnictwa i środowiska Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie.
W roku 2014 na listę trafiła pralina z Lublina, czyli czekoladki o różnych smakach z gęstym, wyrazistym nadzieniem owocowym, produkowane m.in. z masła, śmietanki, miodu i malin. Tradycja produkcji takich pralin w lubelskich cukierniach sięga lat 50. XX wieku.
Oficjalnie za produkt tradycyjny uznane zostały też karczmiskie pierogi z bobru (bobu). Tradycja przyrządzania tej potrawy we wsi Karczmiska sięga kilku pokoleń. Bób - nazywany tu bobrem - uprawiano we wsi od dawna i był on bardzo popularny. Prawdopodobnie z powodu licznych potraw z niego przyrządzanych mieszkańców Karczmisk nazywano w okolicy Bobrami. Tę tradycję podtrzymuje m.in. miejscowy klub sportowy, który przyjął nazwę "Bobry".
Na listę wpisany został także wypiekany od 1964 r. w Baranowie chleb żytni tradycyjny, do którego stosowany jest starannie prowadzony zakwas, według dawnych receptur ojców cystersów.
Czwartym produktem z Lubelszczyzny zarejestrowanym w tym roku na liście jest kraśnickie domowe wino owocowe, wytwarzane z malin i czarnej porzeczki.
Serej powiedział, że w Lubelskiem zainteresowanie rejestrowaniem tradycyjnych produktów systematycznie wzrasta. - Pięć produktów czeka obecnie na wpis w ministerstwie rolnictwa, a następne sześć na opinię Izby Produktu Regionalnego wymaganą przed rejestracją ministerstwa. Mamy też kilkanaście nowych wniosków, których procedura rejestracji się rozpoczyna - powiedział.
Lista Produktów Tradycyjnych służy przede wszystkim rozpowszechnianiu informacji o wyrobach, potrawach i smakołykach wytwarzanych tradycyjnymi metodami, według starych receptur w danym regionie. Jak dodał Serej, producentom tych produktów lista daje większe możliwości ich promowania - zarejestrowane produkty cieszą się większym zaufaniem konsumentów i handlowców.
- Dla niektórych producentów wpisanie na listę produktu i tym samym tradycyjnej metody jego wytwarzania daje możliwości uzyskania pewnego rodzaju ulg i odstępstw od powszechnie przyjętych technologii produkcji danego asortymentu - zaznaczył Serej.
Aby dany produkt został wpisany na listę wnioskodawca musi udokumentować, że był on wytwarzany co najmniej 25 lat temu.
Listy Produktów Tradycyjnych prowadzą urzędy marszałkowskie, które przyjmują i oceniają wnioski o rejestrację produktu. Następnie wnioski te opiniuje - wybrana przez urząd - izba gospodarcza zrzeszająca podmioty wytwarzające produkty tradycyjne. Potem wnioski przesyłane są do ministerstwa rolnictwa, gdzie zapada ostateczna decyzja o wpisaniu produktu na listę. Cała procedura trwa ok. dwóch miesięcy.
Lista Produktów Tradycyjnych Lubelszczyzny, z ich opisem i historią, jest opublikowana na stronach internetowych urzędu marszałkowskiego.
W całym kraju zarejestrowano już ponad 1,2 tys. produktów tradycyjnych. Najwięcej - 154 produkty - ma obecnie województwo podkarpackie.



POWIĄZANE

Rolnictwo to troska o zdrowe plony, czystą wodę i żyzną glebę. Stosowanie nawozó...

Niemcy coraz mocniej naciskają na jak najszybsze zawarcie umowy o wolnym handlu ...

10 listopada weszły w życie przepisy ustawy Prawo Komunikacji Elektronicznej, kt...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę