A_BIO_AGRO_950

Kolejne podwyżki cen cukru

3 kwietnia 2006

Polskie koncerny cukrownicze pozwoliły sobie na kolejne podwyżki cen cukru. Od zeszłego tygodnia hurtowa cena wzrosła o 10 groszy za kilogram i wynosi teraz 2 złote 50 gorszy.

To najwyższe notowania od listopada zeszłego roku. Powodów takiej sytuacji jest kilka. Pierwszy to rosnący eksport, który pozwolił zakładom pozbyć się nadwyżek produkcji. Po drugie zbliżające się święta wymusiły na piekarzach i cukiernikach decyzję o większych zakupach, a cukier stał się poszukiwanym towarem.

Po trzecie wraz z wiosną powoli, ale jednak, rusza produkcja napojów i lodów, a to znacznie zwiększa zapotrzebowanie. A cukrownie mają już końcówkę zapasów.


POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę