Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Kolejne opolskie specjały na Liście Produktów Tradycyjnych

3 grudnia 2015
Kompot z kwity, czyli pigwy; posypane cukrem pudrem kruche chrusty, zwane faworkami; miody wołczyńskie i nudle, najlepsze w niedzielnej nudelzupie - to kolejne opolskie specjały wpisane na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych. Łącznie jest ich już 60.
Jak powiedziała  Magdalena Wrzeszcz z departamentu rolnictwa opolskiego urzędu marszałkowskiego, w sumie w tym roku na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez resort rolnictwa, trafiło pięć specjałów z Opolszczyzny. Na początku roku wpisano na nią opolskie modziki - surowe tuszki z 4-5-tygodniowych gołębi własnej hodowli, które nie odbyły ani jednego lotu.
Wpisane ostatnio nudle to - jak wyjaśniono w opisie produktu zamieszczonym na ministerialnej Liście w internecie - swojski makaron. A rosół z nudlami, potocznie zwany nudelzupą - to obowiązkowe danie niedzielnego śląskiego obiadu. Bez chrustów, wywiniętych na kształt fikuśnej wstążki, smażonych na głębokim tłuszczu i posypywanych cukrem pudrem, nie mógł się natomiast odbyć np. karnawał. Kompot z popularnej na Śląsku kwity, czyli pigwy, nie jest może tak słodki jak wołczyńskie miody, ale za to bardziej aromatyczny.
Wrzeszcz dodała, że trzy kolejne opolskie specjały - krupniok, ciastka markizy i regionalne ciastka w polewie kakaowej - są obecnie opiniowane przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego i czekają na to, by na liście resortu rolnictwa się znaleźć. "Ciągle namawiamy i czekamy na kolejne zgłoszenia. Lista to dobra metoda na promowanie lokalnych smakołyków" - dodała Wrzeszcz.
Wśród opolskich specjałów wpisanych wcześniej do ministerialnego rejestru - obok tradycyjnej opolskiej rolady wołowej z dodatkiem kiszonego ogórka, cebuli i boczku czy drożdżowego kołocza z makiem, serem lub jabłkiem i posypką - jest też np. ser domowy smażony z twarogu - z kminkiem, z czosnkiem, bez przypraw, zwany dawniej "hauskyjzą". W ubiegłym roku na listę trafiły masło i ser twarogowy z Olesna oraz ogórkowe pikle. Poza tym na liście są również opolskie ciasteczka z wytapianych ze słoniny skwarek, czyli szpyrek; nalewka z kresowym rodowodem z zielonych orzechów; kluski drożdżowe gotowane na parze, czyli śląskie buchty; czy pańczkraut - gotowana kapusta kiszona wymieszana z tłuczonymi ziemniakami.
Na ministerialną listę produktów regionalnych mogą być wpisywane produkty rolne, spożywcze i napoje spirytusowe. Ich jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikać muszą ze stosowania tradycyjnych metod produkcji. Muszą one też stanowić element dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są wytwarzane. Za tradycyjne metody produkcji uznaje się metody wykorzystywane co najmniej od 25 lat.
Utworzona w 2005 roku Lista Produktów Tradycyjnych służy promowaniu regionalnych specjałów. W połowie lipca 2014 r. były na niej 1274 produkty. Najwięcej swoich lokalnych przysmaków mają na liście województwa: podkarpackie (162), pomorskie (149), śląskie (137), lubelskie (123) i małopolskie (113).


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę