Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Kolejne firmy w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego

13 lipca 2015
Fundacja Dzieło Świętego Jakuba, organizująca Jarmark Jakubowy w Szczecinie i firma, której specjalnością jest wędzona sielawa z Pojezierza Drawskiego to kolejni członkowie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego.

Nowi członkowie sieci odebrali w piątek certyfikaty potwierdzające przynależność do niej z rąk marszałka województw Olgierda Geblewicza.

 
Prezes Fundacji ks. Maciej Pliszka, podkreślił, że coroczny Jarmark Jakubowy promuje regionalne i ekologiczne produkty tradycyjne. Dzięki prowadzonemu w Szczecinie na placu przed katedra sklepowi są one dostępne dla mieszkańców przez cały rok. Zapowiedział, że Fundacja ma w planach stworzenie sieci sklepów z takimi produktami, a także spółdzielni socjalnej, która produkowałaby żywność o najlepszej jakości z produktów regionalnych, na terenach dotkniętych bezrobociem, szczególnie popegeerowskich.

 
Wiesław Perłak, właściciel przedsiębiorstwa, które w Starym Drawsku posiada m.in. wędzarnię i smażalnię ryb chwalił się wędzoną sielawą. To koronny nasz produkt, mimo że mamy w ofercie inne smażone, wędzone czy surowe ryby takie jak węgorze, pstrągi czy troć. Sielawa to tradycyjna ryba z tych terenów - podkreślił.

 
W piątek także wpisano na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi kolejny 33. produkt z Pomorza Zachodniego - hołubcie bielkowskie. To prosta, ale syta potrawa przypominająca swojskie gołąbki. W liść kapusty zamiast mięsa i ryżu zawijamy starte ziemniaki i gotowaną kaszę jęczmienną - opisuje współautorka wniosku o wpisanie potrawy na listę Ewa Pietruszko. To potrawa znana od 70 lat, która zwyciężyła w lokalnym konkursie "Poszukiwacze smaku". Pozwoliła w czasach powojennych ludności spod Sambora przetrwać na tych ziemiach trudne czasy - dodała. Stała się nawet potrawą wigilijną - zaznaczyła.

 
Wśród umieszczonych wcześniej na ministerialnej liście zachodniopomorskich produktów znajdują się także m.in. wytwarzane od lat według oryginalnych receptur produkty piekarnicze, w tym szczecińskie pierniki, przetwory ekologiczne, np. konfitury z róży, miody, ogórki kiszone, miody przelewickie czy puszka słynnego paprykarza szczecińskiego.

 
Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego liczy obecnie 42 firmy i instytucji. Należy do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, która istnieje od 1995 r.

 
Aby stać się członkiem Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego przetwórcy żywności powinni wytwarzać produkty z surowców produkowanych w tym regionie oraz szczegółowo opisać, jak one powstawały. Natomiast restauracje, punkty gastronomiczne i hotele powinny m.in. przygotowywać potrawy, które mają historyczne tradycje w regionie.

 
Członkostwo w Sieci daje przedsiębiorcom prawo do umieszczania informacji na internetowych stronach województwa i Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, a także możliwość posługiwania się logo organizacji. Firmy wpisane na listę mogą bezpłatnie reklamować się w regionalnych folderach, a także uczestniczyć w regionalnych imprezach promocyjnych.

POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę