Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Kolejne dwa polskie produkty walczą o ochronę w UE

24 kwietnia 2006

Andruty kaliskie i kiełbasa lisiecka walczą o rejestrację w kategorii Chronionych Oznaczeń Geograficznych - poinformowało w środę biuro prasowe programu "Oryginalność pod ochroną". Jeśli zostaną zarejestrowane to uzyskają ochronę na terenie Unii Europejskiej.

Taka ochrona dotyczy nazwy i wyjątkowego sposobu produkcji tych regionalnych smakołyków. Certyfikat zobowiązuje jednocześnie ich producentów do zachowania tradycyjnych receptur i wysokiej jakości produktu.

Złożenie wniosku o rejestrację andrutów kaliskich umożliwiła wysoka reputacja produktu, wieloletnia historia jego wytwarzania - są produkowane na terenie Kalisza od połowy XIX wieku - oraz silny związek z regionem.

Również kiełbasa lisiecka zyskała sobie bardzo dobrą reputację - jest wytwarzana zgodnie z lokalną technologią, wynikającą ze stosowania tradycyjnych metod masarskich. Udokumentowana tradycja wytwarzania kiełbasy lisieckiej na terenie podkrakowskich gmin Czernichów i Liszki sięga lat 30. XX wieku.

Dotychczas polscy producenci zgłosili tylko dziewięć wniosków o nadanie podobnego certyfikatu. Poza andrutami kaliskimi i kiełbasą lisiecką o objęcie ochroną w UE ubiegają się: oscypek i bryndza podhalańska, miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich i miody pitne (Staropolski Miód Pitny Półtorak, Staropolski Miód Pitny Dwójniak i Staropolski Miód Pitny Trójniak).


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę