Tym razem - za Naszym Dziennikiem - proponujemy Czytelnikom przepisy na koktaile, bo koktajle warzywne i owocowe to prosty sposób na połączenie walorów smakowych z zastrzykiem witamin i substancji odżywczych. Lato dostarcza nam bogactwa składników, z których możemy przyrządzić pyszne i zdrowe napoje. Oto nasze propozycje.
Multiwitamina
Składniki:
Cytryna lub lemonka, pomarańcza, brzoskwinia, grejpfrut
Wykonanie:
Owoce oczyścić i zmiksować z odrobiną wody. Podawać z kostkami lodu i plastrem lemonki na krawędzi pucharu.
Bananowy
Składniki:
3 banany, pomarańcza, 2 szklanki jogurtu naturalnego (najlepiej niskotłuszczowego), 2 łyżki miodu, sok z jednej cytryny, cukier do smaku
Wykonanie:
Banany opłukać, obrać, pokroić na centymetrowe plasterki. Dwa zmiksować z jogurtem. Z pomarańczy wycisnąć sok i od razu zalać nim pozostałe plasterki banana, połączyć z jogurtem, wymieszać. Dodać do smaku miód i sok z cytryny. Schłodzić w lodówce.
Ananasowy
Składniki:
Ananas (świeży), marchewka (2-3 sztuki), pomarańcza
Wykonanie:
Wycisnąć sok z marchwi i pomarańczy. Zmiksować z ananasem. Schłodzić w lodówce.
Grejpfrutowy
Składniki:
2 grejpfruty, ananas
Wykonanie:
Wycisnąć sok z grejpfrutów, zmiksować ananasa i połączyć z sokiem. Podawać z lodem.
Truskawkowy
Składniki:
250 g truskawek, 250 g jogurtu naturalnego (nie 0% tłuszczu), 1/3 banana, cukier puder do smaku
Wykonanie:
Zmiksować truskawki blenderem, następnie dodać jogurt, cukier i dalej miksować. Pod koniec wrzucić banana pokrojonego w plastry.
Wzmacniający
Składniki:
Ananas, banan, mango, jabłko, gruszka, truskawki
Wykonanie:
Owoce oczyścić, pokroić, zmiksować. Podawać udekorowane połówką plastra ananasa na krawędzi szklanki i listkiem świeżej bazylii.
9372037
1