Kociołek cygański na Liście Produktów Tradycyjnych
13 marca 2015
Romska potrawa - kociołek cygański, czyli danie mięsne z warzywami i grzybami gotowane w żeliwnym kociołku - została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych resortu rolnictwa. Obecnie z regionu na tej liście znajduje się 58 produktów.
Na Listę Produktów Tradycyjnych wpisywane są produkty stanowiące element dziedzictwa kulturowego regionu, które wytwarzane są tradycyjnymi metodami wykorzystywanymi co najmniej od 25 lat.
W marcu na listę, dzięki staraniom Stowarzyszenia "Dziedzictwo Kulturowe Igrył", które w Podlaskiem działa na rzecz mniejszości romskiej, został wpisany kociołek cygański.
Kociołek cygański przygotowywany jest we wsi Igryły. Jak powiedział PAP prezes stowarzyszenia z Igrył Wojciech Januszkiewicz, Romowie pojawili się w tej wsi - jak wskazują źródła - pod koniec XVIII wieku, gdzie rozbijali swoje tabory, a w latach 70. ubiegłego wieku, kiedy zakazano Romom wędrować, osiedlili się w Igryłach.
Kociołek był potrawą przygotowywaną na biesiady po udanych transakcjach handlowych. Przed namiotami rozpalano ogniska i w kociołkach gotowano danie mięsne z kury z warzywami i grzybami. Januszkiewicz powiedział, że przepis na to danie przekazywany był z pokolenia na pokolenie. "Na przestrzeni lat sposób przyrządzania potrawy uległ zmianie - począwszy od wymiany garnka żeliwnego (czuhonnego - tak nazywały go gospodynie z Igrył) stojącego bezpośrednio na palenisku do kociołka żeliwnego zawieszonego nad ogniskiem, po sposób przyrządzania potrawy - kurę wiejską zastąpiono kurczakiem ze sklepu" - dodał. Do kociołka można też wrzucić inne rodzaje mięs.
Obecnie potrawy można spróbować podczas różnych festynów organizowanych w regionie oraz w "cygańskiej wsi", jak nazywane są Igryły. Stowarzyszenie przygotowuje też wniosek o wpisanie na ministerialną listę innej potrawy - ryby pieczonej w glinie.