A_BIO_AGRO_950

Kłopoty Brytyjczyków

27 lutego 2008
Brytyjscy hodowcy trzody grożą likwidacjami hodowli. Zwrócili się do supermarketów o podniesienie detalicznych cen wieprzowiny, tak by oni mogli otrzymywać więcej za dostarczony towar. Wysokie koszty sprawiają, że produkcja jest zupełnie nieopłacalna. Brytyjczycy są wielkimi miłośnikami bekonu. To jeden z najchętniej kupowanych przez nich gatunków mięsa. Ale branża przezywa duży kryzys, a hodowcy straszą konsumentów, że wkrótce rodzima wieprzowina znikanie ze sklepowych półek.

Tylko w ciągu roku cena zboża podwoiła się, co oznacza, że farmerzy trącą na każdej świni 20 funtów. W poszukiwaniu zysków rolnicy zwracają się do sieci handlowych o podwyższanie cen, tak by do ich kieszenie trafiły dodatkowe pieniądze. Hodowcy rozpoczęli kampanię, która ma wzmocnić pozycję rodzimej produkcji i przekonać, że jest ona najwyższej jakości.



POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę