Regionalna Wielkopolska Izba Rolno – Przemysłowa opracowała koncepcje powstania ,,Innowacyjnego Klastra Wielkopolska Żywność’’. Celem projektu jest poprawa konkurencyjności wielkopolskiego sektora rolno-spożywczego przez stworzenie klastra ułatwiającego przedsiębiorcom szeroko pojętą kooperację ,internacjonalizację oraz współpracę ze sferą nauki .
Sprawne zarządzanie klastrem zapewni instytucja brokera. Klaster będzie posiadał własne logo służące promocji wielkopolskiej żywności.
- Projekt zakłada wsparcie dla 100 MŚP oraz 10 JBR z sektora rolno – spożywczego w ramach tworzącego się klastra sektorowego, który powstanie w czasie 24 miesięcy trwania projektu i będzie miał logo – markę promującą wielkopolską żywność. Pozyskanie MŚP zapewni partnerstwo z Wielkopolską Gildią Rolno Ogrodniczą S.A., Fundacją Rozwoju Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, Instytutem Logistyki i Magazynowania oraz porozumienie z izbami, instytucjami certyfikującymi i stowarzyszeniami przedsiębiorców.
Strategiczny klaster dla regionu powstanie przy ścisłej współpracy z Urzędem Marszałkowskim oraz władzami samorządowymi wszystkich szczebli
Rezultatem projektu jest powstanie w początkowej fazie sieci współpracy w sektorze rolno – spożywczym a następnie powstanie klastera sektora rolno – spożywczego o najbardziej odpowiednim modelu dla Wielkopolski w ramach którego będzie współpracowało ze sobą 100 MŚP i 10 JBR.
Beneficjenci MŚP uzyskają wiedzę jak zwiększyć konkurencyjność stosując nowe technologie, zwiększy się ich świadomość o potrzebach, możliwościach i korzyściach wynikających z wprowadzania innowacji i kooperacji. Otrzymają wiedzę o instytucjach wsparcia, w subregionach nawiążą kontakty z przedstawicielami poznańskiego ośrodka badawczo – naukowego, zapoznają się z nowoczesnymi technologiami w branży oraz podniosą swoją konkurencyjność z pomocą akcji promocyjnej loga klastera.
Beneficjenci JBR zyskają na wejściu do klastra kontakt ze sferą gospodarki (potencjalnym nabywcą nowych technologii). Będą mogli zaprezentować nowe osiągnięcia naukowe szerokiej grupie MŚP a kontakty personalne być może zaowocują wspólnymi projektami.
Najważniejszym osiągnięciem klastra będzie jednak dobra kooperacja między podmiotami i jego sprawne funkcjonowanie oraz powstanie w jego ramach centrów branżowych w subregionach.
Tworzące się klastry, nie tylko w Polsce są zjawiskiem nowym, które powstało jako najskuteczniejsza forma wzrostu konkurencyjności MŚP w dobie globalizacji.
O powodzeniu tego przedsięwzięcia zadecyduje zarówno forma jaką przyjmie wielkopolski klaster rolno – spożywczy, stopień zaangażowania wszystkich uczestników projektu a przede wszystkim instytucja brokera, która zadba o jego rozwój w przyszłości - – mówi Ewa Marciniak , prezes zarządu Regionalnej Wielkopolskiej Izby Rolno – Przemysłowej.
6505183
1