Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Klaster Wielkopolska Żywność

10 grudnia 2007
Regionalna Wielkopolska Izba Rolno – Przemysłowa  opracowała koncepcje powstania ,,Innowacyjnego Klastra Wielkopolska Żywność’’.
Celem projektu jest poprawa konkurencyjności wielkopolskiego sektora rolno-spożywczego przez stworzenie klastra ułatwiającego przedsiębiorcom szeroko pojętą kooperację ,internacjonalizację oraz współpracę ze sferą nauki .
 Sprawne zarządzanie klastrem zapewni instytucja brokera. Klaster będzie posiadał własne logo służące promocji wielkopolskiej żywności.
- Projekt zakłada wsparcie dla 100 MŚP oraz 10 JBR z sektora rolno – spożywczego  w ramach tworzącego się klastra sektorowego, który powstanie w czasie 24 miesięcy trwania projektu i będzie miał logo – markę promującą wielkopolską żywność. Pozyskanie  MŚP zapewni partnerstwo z Wielkopolską Gildią Rolno Ogrodniczą S.A.,  Fundacją Rozwoju Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, Instytutem Logistyki i Magazynowania oraz porozumienie z izbami, instytucjami certyfikującymi i stowarzyszeniami przedsiębiorców.
  Strategiczny klaster dla regionu powstanie przy ścisłej współpracy z Urzędem Marszałkowskim oraz władzami samorządowymi wszystkich szczebli
Rezultatem projektu jest powstanie w początkowej fazie sieci współpracy w sektorze rolno – spożywczym a następnie powstanie klastera sektora rolno – spożywczego o najbardziej odpowiednim modelu dla Wielkopolski w ramach którego będzie współpracowało ze sobą 100 MŚP i 10 JBR.
Beneficjenci MŚP uzyskają wiedzę jak zwiększyć konkurencyjność stosując nowe technologie, zwiększy się ich świadomość o potrzebach, możliwościach i korzyściach wynikających z wprowadzania innowacji i kooperacji. Otrzymają wiedzę o instytucjach wsparcia, w subregionach nawiążą kontakty z przedstawicielami poznańskiego ośrodka badawczo – naukowego, zapoznają się z nowoczesnymi technologiami w branży oraz podniosą swoją konkurencyjność z pomocą akcji promocyjnej loga klastera.   
Beneficjenci JBR zyskają na wejściu do klastra kontakt ze sferą gospodarki (potencjalnym nabywcą nowych technologii). Będą mogli zaprezentować nowe osiągnięcia naukowe szerokiej grupie MŚP  a kontakty personalne być może zaowocują wspólnymi projektami.
Najważniejszym osiągnięciem klastra będzie jednak dobra kooperacja między podmiotami i jego sprawne funkcjonowanie oraz powstanie w jego ramach centrów branżowych w subregionach.
Tworzące się klastry, nie tylko w Polsce są zjawiskiem nowym, które powstało jako najskuteczniejsza forma wzrostu konkurencyjności MŚP w dobie globalizacji.
O powodzeniu tego przedsięwzięcia zadecyduje zarówno forma jaką przyjmie wielkopolski klaster rolno – spożywczy, stopień zaangażowania wszystkich uczestników projektu a przede wszystkim instytucja brokera, która zadba o jego rozwój w przyszłości -  – mówi Ewa Marciniak , prezes zarządu Regionalnej Wielkopolskiej Izby Rolno – Przemysłowej.








POWIĄZANE

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...

Według stanu na 20 listopada od początku tego miesiąca koleją na Ukrainie przewi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę