OPOLAGRA_2025

Klaster spożywczy rozpoczyna działalność

3 grudnia 2015
W Opolu podczas III Ogólnopolskiego Kongresu Branży Spożywczej zawiązał się klaster spożywczy. Na razie zrzesza dziewięć dużych przedsiębiorstw działających na Opolszczyźnie.
Branża spożywcza, bardzo silna w regionie jest jedną z czterech, na rozwój której stawia województwo opolskie. Działają tu międzynarodowe koncerny, które liczą się na świecie. "Z pięciu największych firm z branży spożywczej na świecie według miesięcznika Forbes, aż trzy działają w województwie opolskim" - wylicza kierownik Centrum Obsługi Inwestorów i Eksporterów w Opolu Sławomir Janecki. To Danone, Nestle i Mondelez.
Do inauguracji działalności klastra spożywczego doszło podczas odbywającego się we wtorek w Opolu III Ogólnopolskiego Kongresu Branży Spożywczej. Przedstawicielom dziewięciu firm, które przystąpiły do klastra wręczono certyfikaty. Są to m.in. Zakłady Przemysłu Cukierniczego Otmuchów, Good Mills ze Straduni, Ustronianka z Białej, Mondelez ze Skarbimierza, Nestle z Namysłowa, Nutricia działająca w ramach grupy Danone i Pasta Food Company z Opola.
Partnerami firm skupionych w klastrze będą Opolskie Centrum Rozwoju Gospodarki, Politechnika Opolska, Uniwersytet Opolski, miasto Opole, Opolski Park Naukowo-Technologiczny, a także Klub 150, który zrzesza największe i najbardziej dynamiczne opolskie przedsiębiorstwa. "Firmy z branży spożywczej nie zawsze muszą ze sobą konkurować. Mogą się wiele od siebie nauczyć" - powiedział dyrektor opolskiego zakładu Nutricia Danone Andrzej Drosik.
Jednym z głównych problemów, z jakimi borykają się firmy z branży spożywczej na Opolszczyźnie i który chciałyby wspólnie rozwiązać jest dostosowanie działania szkolnictwa zawodowego do ich potrzeb. "To, co jest dla nas ważne, to to, by przyszli pracownicy przychodzili do nas z podstawami wiedzy. Reszty my ich nauczymy" - dodał Drosik.
"Branża spożywcza jest kluczowa zarówno dla regionu, jak i dla Opola. Mam nadzieje, że do klastra, do tych dużych firm, dołączą również małe i średnie przedsiębiorstwa. Chcemy zapewnić im jak najlepsze warunki rozwoju" - stwierdził naczelnik wydziału inwestycji i gospodarki Urzędu Miasta w Opolu Maciej Wujec.
Jarosław Mamala, prezes Parku Naukowo-Technologicznego zaoferował firmom spożywczym możliwość prowadzenia badań w laboratoriach OPN-T.


POWIĄZANE

Podczas spotkania Copa–Cogeca, UECBV oraz Europejskiego Okrągłego Stołu Zrównowa...

5 czerwca to nie tylko data w kalendarzu – to sygnał do działania. Światowy Dzie...

Taryfa w wysokości 50% to szybka przegrana we wzajemnym, transatlantyckim handlu...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę