Koniec żniw zgodnie z wielowiekową tradycją stawał się świętem zwanym w zależności od różnych części Polski dożynkami, wyżynkami wieńcem czy obżynkami . Według żniwnej tradycji po ścięciu ostatniego łanu dziewczęta uczestniczące w pracach polowych wiły ze ściętych zbóż wieńce dożynkowe, które przybierały kolorowymi wstążkami, ziołami, kwiatami oraz orzechami.
Często wieniec taki stanowił cały snop zboża . Wieńce te wraz z bochnem chleba upieczonego z ziarna zżętego zboża żniwiarze składali w darze gospodarzowi jako dowód swojej ciężkiej pracy. Jak podaje Oskar Kolber właściciel pół przyjmując ten dar sowicie ich wynagradzał i zapraszał na sutą ucztę z muzyką i tańcami. Obecnie zgodnie z ludową tradycją dożynki odbywają się w prawie każdej gminie, a role gospodarza pełni wójt, starosta czy wojewoda. Wrzesień obfituje w dożynkowe korowody. W najbliższą niedziele 16 września warto więc wybrać się do Kielc aby wziąć udział W VIII Świętokrzyskich Dożynkach Wojewódzkich. Organizatorzy – Marszałek Województwa Świętokrzyskiego, Prezydent Kielc oraz Starosta Kielecki oprócz uroczystej mszy świętej podczas, której zostaną poświęcone dożynkowe wieńce zaplanowali również obrzędowe widowisko regionalne pod tytułem ,,Świętokrzyskie podwórko’’, pokazy paradne Szwadronu Kawalerii Ułanów z Niepołomic, występ Zespołu Pieśni i Tańca ,,Śląsk’’ oraz liczne występy zespołów ludowych i zabawę taneczną na dechach z niespodziankami , a także na zakończenie obchodów tegorocznego święta plonów pokaz sztucznych ogni.