OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Keczup, chrzan majonez... sama chemia

3 grudnia 2015
Ketchup bez pomidorów i ledwie z 5,3 proc. koncentratu pomidorowego. Majonez bez prawdziwych jajek, a w chrzanie... tylko jedna czwarta chrzanu - strach pomyśleć, że popularne w Polsce sosy i dodatki składają się w większości z zupełnie czegoś innego, niż powinny! - wylicza FAKT.pl

Ciężko wyobrazić sobie rodzinny obiad czy grilla bez majonezu, keczupu czy chrzanu. Kupując je myślimy, że majonez jest z prawdziwych jaj, chrzan z tartych korzeni o piekielnym smaku, a keczup to skondensowane pomidory podprawione na ostro. Stop! Nic bardziej mylnego. Wystarczy poczytać etykiety, by stracić złudzenia. Większości zawartości opakowań nie stanowią pomidory, jaja czy starty chrzan!

Znaleźliśmy słoiczek z napisem "Chrzan", który zawierał zaledwie... 26 proc. chrzanu. Reszta to przyprawy i cała lista chemicznych dodatków. Na słoiczku z "Chrzanem śmietankowym" możemy przeczytać, że zawiera wodę, śmietankę w proszku, cukier, mleko w proszku, przeciwutleniacze, pirosiarczan sodu (może powodować astmę i bóle głowy) i gumę ksantanową (substancja zagęszczająca zawartość słoika).

Kiedyś nasze babcie same robiły majonez - z żółtek jaj, oliwy, octu, musztardy i soli. Wychodził gęsty, pyszny. A teraz w sprzedaży zdarzają się majonezy, których nie robi się z żółtek, tylko... z proszku jajecznego! Zawartość jaj w składzie takiego wyrobu jest przerażająco mała, bo zaledwie 2 proc.! Reszta to skrobia i to modyfikowana, dwa zagęstniki, barwnik...

Kolejną ciekawostką jest keczup. Pyszny keczup robi się z pomidorów. Ale na sklepowych półkach można znaleźć taki keczup, który zawiera zaledwie 36 proc. koncentratu pomidorowego! A jak ostrzegają eksperci, najgorszy keczup sprzedawany dla gastronomii w 10-kilogramowych pojemnikach zawiera jedynie 5,3 proc. koncentratu pomidorowego!

- Przyprawy i sosy warto stosować, bo poprawiają znacznie smak potraw i ułatwiają trawienie, ale koniecznie trzeba wybierać takie, które mają jak najwięcej naturalnych składników, a jak najmniej chemii - mówi Dorota Mikołajewicz (45 l.), dietetyczka.



POWIĄZANE

Rada osiągnęła porozumienie z Parlamentem Europejskim w sprawie nowych przepisów...

Rada osiągnęła porozumienie w sprawie stanowiska państw członkowskich (tzw. „pod...

Zespół Zarządzania Kryzysowego MRiRW, koordynujący działania zabezpieczające prz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę