Ptak_Waw_CTR_2024

KE w sprawie eksportu polskich owoców i warzyw do Rosji

5 stycznia 2016

Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa otrzymał z Komisji Europejskiej powiadomienie, że Federalna Służba Nadzoru Weterynaryjnego i Fitosanitarnego Federacji Rosyjskiej przywróciła prawo wykonywania badań i wystawiania certyfikatów bezpieczeństwa wymaganych wobec niektórych rodzajów owoców i warzyw eksportowanych z Polski do Federacji Rosyjskiej 4 polskim laboratoriom (w Poznaniu, Warszawie, Białymstoku oraz w Skierniewicach) - informuje FAMMU/FAPA.
W wyniku tego, obecnie w Polsce upoważnionych do wystawiania certyfikatów bezpieczeństwa na produkty roślinne eksportowane do Federacji Rosyjskiej i przeznaczone do spożycia przez ludzi jest 8 laboratoriów (oprócz 4 powyżej wspomnianych ponadto w Sośnicowicach, Rzeszowie, Trzebnicy oraz jeszcze jedno laboratorium w Warszawie).
Jak poinformowało Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, obowiązek dołączania certyfikatów bezpieczeństwa potwierdzających spełnienie wymagań Federacji Rosyjskiej w zakresie pozostałości środków ochrony roślin oraz azotanów i azotynów obecnie dotyczy eksportowanych na rynek rosyjski świeżych jabłek, gruszek, wiśni, truskawek, pomidorów i kapusty pekińskiej.


POWIĄZANE

Jak podała Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, organizacje reprezentujące in...

Według EIA wielkość produkcji etanolu paliwowego w Stanach Zjednoczonych w okres...

Jak podaje APK-Inform, w tym tygodniu na Ukrainie obserwuje się wzrostową dynami...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę