Biogaz_III Forum 2025

KE w sprawie eksportu polskich owoców i warzyw do Rosji

5 stycznia 2016

Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa otrzymał z Komisji Europejskiej powiadomienie, że Federalna Służba Nadzoru Weterynaryjnego i Fitosanitarnego Federacji Rosyjskiej przywróciła prawo wykonywania badań i wystawiania certyfikatów bezpieczeństwa wymaganych wobec niektórych rodzajów owoców i warzyw eksportowanych z Polski do Federacji Rosyjskiej 4 polskim laboratoriom (w Poznaniu, Warszawie, Białymstoku oraz w Skierniewicach) - informuje FAMMU/FAPA.
W wyniku tego, obecnie w Polsce upoważnionych do wystawiania certyfikatów bezpieczeństwa na produkty roślinne eksportowane do Federacji Rosyjskiej i przeznaczone do spożycia przez ludzi jest 8 laboratoriów (oprócz 4 powyżej wspomnianych ponadto w Sośnicowicach, Rzeszowie, Trzebnicy oraz jeszcze jedno laboratorium w Warszawie).
Jak poinformowało Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, obowiązek dołączania certyfikatów bezpieczeństwa potwierdzających spełnienie wymagań Federacji Rosyjskiej w zakresie pozostałości środków ochrony roślin oraz azotanów i azotynów obecnie dotyczy eksportowanych na rynek rosyjski świeżych jabłek, gruszek, wiśni, truskawek, pomidorów i kapusty pekińskiej.


POWIĄZANE

Raport zrównoważonego rozwoju firmy Tetra Pak za rok 2024 potwierdza redukcję em...

Związek Polskich Przetwórców Mleka (ZPPM) pozytywnie ocenia rezultaty polskiej p...

O przyszłości młodych rolników w Europie i Azji na konferencji FAO w Budapeszcie...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę