W związku z awarią elektrowni jądrowej Fukushima I, Komisja Europejska zarekomendowała krajom UE, by sprawdzały świeżą żywność importowaną z Japonii pod kątem radioaktywności - podaje PAP.
Jak powiedział PAP rzecznik KE ds. zdrowia Frederic Vincent, chodzi o żywność wysyłaną z Japonii od 15 marca. Dodał, że takiej żywności jest bardzo niewiele.
W 2010 r. UE importowała z Japonii 9 tys. ton owoców i warzyw. Jednak, jak zastrzegł w środę rzecznik, w związku z trzęsieniem ziemi i tsunami eksport z Japonii jest obecnie znikomy.
PAP przypomina, że silne trzęsienie ziemi i fala tsunami uszkodziły systemy chłodzenia w elektrowni atomowej Fukushima I i spowodowały, że do atmosfery przedostała się radioaktywna para. Siłownia znajduje się około 240 km na północ od Tokio. Władze od kilku dni próbują zapobiec temu, by woda, która ma chłodzić pręty paliwowe w reaktorach, nie wyparowała, co mogłoby doprowadzić do ich stopienia.
O narastaniu zaniepokojenia czy wręcz histerii na świecie w związku z wybuchami w japońskiej elektrowni może świadczyć to, że w szwedzkich aptekach w ciągu tygodnia popyt na tabletki jodku potasu, które zabezpieczają organizm przed skutkami napromieniowania, wzrósł dziesięciokrotnie. Według fińskiej agencji prasowej FNB jodek potasu stał się popularnym i drogim towarem na aukcjach internetowych - podaje PAP.