Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

KE przewiduje 3-proc. spadek produkcji cukru

5 stycznia 2016
Komisja Europejska prognozuje, że w sezonie 2013/14 (od października do września) produkcja cukru spadnie o 3 proc. w stosunku do poprzedniego sezonu do 16 mld 686 mln ton - informuje w swoim raporcie Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAPA).

Kwota produkcyjna cukru dla Unii Europejskiej wynosi 13 mld 53 mln ton, co oznacza, że mimo spadku produkcji zostanie ona przekroczona aż o 3,6 mln ton. Sezon wcześniej taka pozakwotowa ilość wytworzonego cukru wynosiła 4,1 mln ton. Cukier wytworzony poza limitem musi być wyeksportowany lub przeznaczony na cele przemysłowe.
Największe nadwyżki będzie miała Francja - aż 1,3 mln ton i Niemcy - 1 mln ton. Wysoka nadwyżka produkcyjna będzie także udziałem Wielkiej Brytanii (226 tys. ton), Austrii (162 tys. ton), Holandii (125 tys. ton) i Belgii oraz Rumunii (po 103 tys. ton).
KE szacuje, że produkcja w Polsce w obecnym sezonie wzrośnie do 1,656 mln ton, a nadwyżka produkcyjna wyniesie 250,3 tys. ton. Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, produkcja cukru w Polsce w kampanii 2013/2014 może wynieść 1600-1700 tys. ton i być mniejsza od uzyskanej w poprzedniej kampanii (1895 tys. ton) o 10-15 proc.
W sezonie 2013/14 najwięcej cukru spośród unijnych krajów wytworzy Francja - ponad 4,3 mln ton, tuż za nią znajdują się Niemcy z produkcją 3,9 mln ton, a na trzecim miejscu - Polska. Produkcja w Wielkiej Brytanii zbliży się do 1,3 mln ton, w Holandii wyniesie 930 tys. ton, a w Belgii 780 tys. ton. W tych sześciu krajach produkuje się ok. 75 proc. unijnego cukru, prawie połowa zaś jest wytwarzana we Francji i Niemczech.
Z szacunku Komisji Europejskiej wynika, że areał uprawy buraków cukrowych w UE w sezonie 2013/14 wyniesie 1 mln 463 tys. ha i będzie o 2 proc. niższy niż sezon wcześniej.
Największa powierzchnia upraw znajduje się we Francji (346 tys. ha) i w Niemczech (341 tys. ha). Stanowi to prawie połowę areału buraków cukrowych w UE. Dużymi ośrodkami upraw są także Polska (185 tys. ha) i Wielka Brytania (106 tys. ha).
FAPA zauważa, że przedstawiony przez KE bilans cukru pokazuje, iż produkcja cukru powyżej przyznanych limitów jest problemem strukturalnym i wynika z nadmiernych redukcji kwot produkcyjnych. Unijne cukrownie mogą wytworzyć znacznie więcej surowca, niż pozwalają na to limity. Eksport cukru poza UE jest ograniczony limitem wynikającym z porozumienia UE-WTO, i wynosi 1,37 mln ton rocznie.
Według części ekspertów, limit ten dotyczy subsydiowanego eksportu, a obecnie cukier z UE eksportowany jest bez żadnego wsparcia - dlatego też UE powinna zezwalać na eksport nawet całości nadwyżek. Takie posunięcie rozwiązałoby w dużej mierze problem nadwyżek, ale dalej pozostałby problem zaopatrzenia unijnego rynku. W krajach UE produkuje mniej niż wynosi ich zapotrzebowanie na cukier.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę