Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

KE chce wprowadzenia mączek mięsno-kostnych

3 grudnia 2015
Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że w ramach dyskusji na temat poprawy konkurencyjności produkcji mięsa w UE rozważa się różne sposoby obniżenia kosztów produkcji. Rezultatem tych prac jest projekt Komisji Europejskiej (KE) dot. ponownego wprowadzenia mączki mięsno-kostnej (ang. processed animal proteins - PAP) do produkcji mięsa.
Propozycja ta zakłada użycie mączki z jednego gatunku zwierząt przy produkcji innego, tj. mączki z drobiu przy produkcji trzody chlewnej w 2014 r. oraz mączki z trzody przy produkcji drobiu w 2015 roku. Argumentuje się, że wprowadzenie PAP przyczyniłoby się do zmniejszenia produkcji odpadów mięsnych, pozwalając na wprowadzenie w obieg do tej pory mniej popularnych części tuszy, jak również zmniejszyłoby zależność krajów UE od zagranicznych dostaw białka pochodzenia roślinnego, w tym soi. Wprowadzenie tych zmian w produkcji pozwoliłoby producentom mięsa w UE na obniżenie kosztów paszy i przyczyniłoby się do poprawy ich pozycji konkurencyjnej na rynku międzynarodowym.
Należy jednak podkreślić, że od momentu wprowadzenia zakazu używania PAP w 2000 r. do chwili obecnej cały czas trwają badania nad wpływem użycia mączki w hodowli zwierząt.
Z wyników najnowszych badań wynika, że skarmianie krzyżowe nie powoduje choroby BSE, jednak ten temat nadal budzi wiele kontrowersji. Niektóre kraje w UE, w tym Francja, nie są zwolennikiem tego projektu i już zaznaczają, że nie poprą tego projektu w Radzie. Można zatem oczekiwać, że wprowadzenie PAP do produkcji w UE już w 2014 - jak planuje KE - jest mało prawdopodobne.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę