FAMMU/FAPA podała, że Komisja Europejska ujawniła szczegóły planu zmian zasad funkcjonowania sektora ekologicznego, w tym reguł importu z krajów trzecich w celu zapobiegania fałszerstwom oraz zmianę norm, które prowadzić będą do poprawy standardów poprzez nowelizację bieżących regulacji. Komisarz Ciolos dąży też do poprawy konkurencyjności sektora oraz jego wiarygodności, co w ostatnich latach zostało naruszone powtarzającymi się aferami, które nadwątliły zaufanie konsumentów.
Sektor ekologiczny rósł systematycznie o około 500 tys. ha rocznie do 1,8 mln ha w Hiszpanii, we Włoszech (do 1,1 mln ha), w Niemczech (do 1 mln ha), we Francji (do 0,97 mln ha) oraz Wielkiej Brytanii (do 0,65 mln ha).
Część obszarów wcześniej odłogowanych zostanie przekształcone w ekologiczne. Pasze stosowane w eko produkcji mają być docelowo w 100 proc. ekologiczne. Żywność ekologiczna powinna być oznakowana jako takowa pod warunkiem, że przynajmniej 95 proc. jej zawartości ma pochodzenie ekologiczne, podczas gdy dalej mogłoby być używane narodowe i prywatne logo obok "zielonego liścia".
W latach 2002-12 spożycie eko żywności wzrosło czterokrotnie, a produkcja tylko podwoiła się. Komisja zamierza zachęcić więcej małych producentów (do 5 ha) do zaangażowania w produkcję ekologiczną poprzez wprowadzenie grupowych certyfikacji (obecnie stosowanych w krajach trzecich) w celu redukcji kosztów certyfikowania oraz kontroli związanych z przełamywania barier biurokratycznych. Dodatkowo nowe przepisy przewidują ograniczenie ilości określonych substancji w eko produktach.
Komitet Naukowy będzie określać i badać progi środków ochrony roślin, nawozów, składników mineralnych czy żywieniowych, dodatków do pasz i żywności, czystości produkcji czy zgodności z wymaganiami produkcji ekologicznej.
Organizacja IFOAM reprezentująca producentów ekologicznych skrytykowała plany wprowadzenia progów dla pozostałości zawartości pestycydów w ekologicznej żywności dla niemowląt, co niesprawiedliwie dotknęłoby producentów ekologicznych.
W ramach zaostrzenia kontroli Komisja proponuje, aby w nowym systemie kontroli zmniejszyć obciążenia dla producentów, tak że ci o małym profilu ryzyka będą kontrolowani nie częściej niż raz w roku. Operatorzy o większym profilu ryzyka mają podlegać wyrywkowym kontrolom. Decydenci chcą zatem wprowadzić bardziej racjonalną kontrolę łańcucha żywnościowego od produkcji, poprzez przerób i dystrybucję, jakkolwiek każdy podmiot ma być przynajmniej raz na 5 lat kontrolowany.
Jeśli chodzi o import z państw trzecich, Komisja ma nadzieję zrównoważyć system zgodności z unijnymi standardami. DG Agri zamierza wycofać się z obecnego systemu zgodności z 60 różnymi standardami do jednego zgodnego z Unijnym. Obecnie trwają rozmowy na ten temat z 11 krajami.
Komisja przewiduje nowe wymaganie dla eksporterów, aby uniknąć fałszerstw tj. wprowadzenie certyfikatów eksportowych, możliwe, że w formacie elektronicznym. Kwestie będą dalej dyskutowane w trakcie Greckiej i Włoskiej "prezydencji".
9483877
1