A_TSW_2026_950

KE chce rozwijać ekologię

5 stycznia 2016
FAMMU/FAPA podała, że Komisja Europejska ujawniła szczegóły planu zmian zasad funkcjonowania sektora ekologicznego, w tym reguł importu z krajów trzecich w celu zapobiegania fałszerstwom oraz zmianę norm, które prowadzić będą do poprawy standardów poprzez nowelizację bieżących regulacji. Komisarz Ciolos dąży też do poprawy konkurencyjności sektora oraz jego wiarygodności, co w ostatnich latach zostało naruszone powtarzającymi się aferami, które nadwątliły zaufanie konsumentów.
Sektor ekologiczny rósł systematycznie o około 500 tys. ha rocznie do 1,8 mln ha w Hiszpanii, we Włoszech (do 1,1 mln ha), w Niemczech (do 1 mln ha), we Francji (do 0,97 mln ha) oraz Wielkiej Brytanii (do 0,65 mln ha).
Część obszarów wcześniej odłogowanych zostanie przekształcone w ekologiczne. Pasze stosowane w eko produkcji mają być docelowo w 100 proc. ekologiczne. Żywność ekologiczna powinna być oznakowana jako takowa pod warunkiem, że przynajmniej 95 proc. jej zawartości ma pochodzenie ekologiczne, podczas gdy dalej mogłoby być używane narodowe i prywatne logo obok "zielonego liścia".
W latach 2002-12 spożycie eko żywności wzrosło czterokrotnie, a produkcja tylko podwoiła się. Komisja zamierza zachęcić więcej małych producentów (do 5 ha) do zaangażowania w produkcję ekologiczną poprzez wprowadzenie grupowych certyfikacji (obecnie stosowanych w krajach trzecich) w celu redukcji kosztów certyfikowania oraz kontroli związanych z przełamywania barier biurokratycznych. Dodatkowo nowe przepisy przewidują ograniczenie ilości określonych substancji w eko produktach.
Komitet Naukowy będzie określać i badać progi środków ochrony roślin, nawozów, składników mineralnych czy żywieniowych, dodatków do pasz i żywności, czystości produkcji czy zgodności z wymaganiami produkcji ekologicznej.
Organizacja IFOAM reprezentująca producentów ekologicznych skrytykowała plany wprowadzenia progów dla pozostałości zawartości pestycydów w ekologicznej żywności dla niemowląt, co niesprawiedliwie dotknęłoby producentów ekologicznych.
W ramach zaostrzenia kontroli Komisja proponuje, aby w nowym systemie kontroli zmniejszyć obciążenia dla producentów, tak że ci o małym profilu ryzyka będą kontrolowani nie częściej niż raz w roku. Operatorzy o większym profilu ryzyka mają podlegać wyrywkowym kontrolom. Decydenci chcą zatem wprowadzić bardziej racjonalną kontrolę łańcucha żywnościowego od produkcji, poprzez przerób i dystrybucję, jakkolwiek każdy podmiot ma być przynajmniej raz na 5 lat kontrolowany.
Jeśli chodzi o import z państw trzecich, Komisja ma nadzieję zrównoważyć system zgodności z unijnymi standardami. DG Agri zamierza wycofać się z obecnego systemu zgodności z 60 różnymi standardami do jednego zgodnego z Unijnym. Obecnie trwają rozmowy na ten temat z 11 krajami.
Komisja przewiduje nowe wymaganie dla eksporterów, aby uniknąć fałszerstw tj. wprowadzenie certyfikatów eksportowych, możliwe, że w formacie elektronicznym. Kwestie będą dalej dyskutowane w trakcie Greckiej i Włoskiej "prezydencji".



POWIĄZANE

Węgry od ponad dwóch dekad konsekwentnie utrzymują status kraju wolnego od GMO. ...

Biotechnologia w Turcji: prawo, bariery i perspektywy Od ponad dekady Turcja utr...

Hiszpania od ponad dwóch dekad jest największym producentem roślin genetycznie m...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę