Ptak_Waw_CTR_2024

Kaszanka w unijnych rejestrach

24 grudnia 2015
FAMMU/FAPA podała, że 9 maja w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych znalazła się nazwa „Stornoway Black Pudding". Kaszanki "Stornoway Black Pudding" to produkty charakterystyczne dla miasta Stornoway, będącego stolicą Wyspy Lewis na Hebrydach Zewnętrznych w Szkocji.

Do ich produkcji używa się wyłącznie łoju wołowego, mąki owsianej, cebuli, krwi, soli i pieprzu. Nie zawierają one sztucznych barwników, dodatków smakowych, substancji wypełniających i konserwujących. Na surowo mają intensywną barwę, od ciemnoczerwono-brązowej do ciemnobrązowej. Inaczej niż w przypadku innych kaszanek regionalnych, głównym składnikiem kaszanki ze Stornoway jest łój wołowy. Jest to tłuszcz otaczający nerki i lędźwie u bydła. Ma on niską temperaturę topnienia, co oznacza, że łatwo go użyć w formie stałej do produkcji kaszanki, ale pod wpływem pary wodnej lub podczas gotowania ulega stopieniu.

Łój, mimo że sam niemal pozbawiony smaku, wzmacnia smak dodanych składników oraz powoduje, że konsystencja kaszanki jest lżejsza. W chłodnym klimacie, takim jak na Hebrydach, łój jest idealnym pożywieniem na zimę dzięki dużej wartości kalorycznej. Mąka z owsa rosnącego w Szkocji daje kaszance ze Stornoway dobrą, gruboziarnistą strukturę.



POWIĄZANE

W październiku odbyło się posiedzenie grupy roboczej „Miód” Copa-Cogeca, w który...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...

Przechowywanie paliwa w gospodarstwie rolnym wymaga wdrożenia odpowiednich rozwi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę