W ramach ogólnopolskiej kampanii „Lubię Kaszę…”, powstała na stronie www.lubiekasze.pl specjalna broszura informacyjna na temat walorów zdrowotnych i kulinarnych kaszy. Jej celem jest zachęcenie Polaków do częstszego jedzenia kaszy . Można w niej znaleźć fakty i mity na temat kaszy, szczegółowy opis każdego z jej rodzajów, a także przepisy na dania z kaszą w roli głównej opracowane przez ekspertów – Katarzynę Foszner, specjalistę ds. zdrowego żywienia i Andrzeja Polana, znanego szefa kuchni.
– Zachęcamy wszystkich miłośników kaszy do zapoznania się z naszą broszurą, która pełni rolę małego poradnika podpowiadającego, jak wprowadzić kaszę do codziennego jadłospisu całej rodziny. Można w niej znaleźć najważniejsze informacje nt. walorów zdrowotnych różnych rodzajów kasz oraz ciekawe przepisy – mówi Agnieszka Falba-Gałkowska, Dyrektor Biura Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych.
Ogólnopolska kampania „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień” ma przekonać Polki i Polaków, że warto jeść kaszę częściej i uwzględnić ją w codziennej diecie. Na potrzeby kampanii powstała strona internetowa www.lubiekasze.pl, dzięki której można poznać różne rodzaje i walory zdrowotne kaszy, dowiedzieć się, jak przekonać do niej dzieci oraz zamieszczać własne przepisy na dania z kaszą. Organizatorem działań, sfinansowanych ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych, jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.