Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Kartacze i piróg pierekaczewnik to tradycyjne potrawy Podlasia

31 lipca 2012
Podlasie słynie z piroga pierekaczewnika, który wypiekali przed wiekami Tatarzy, i przyrządzanych na Suwalszczyźnie kartaczy. Poza tym w regionie dominują sery, wędliny i miody wyrabiane przez lokalnych producentów.
Kartacze to duże, owalne pyzy z ziemniaków z nadzieniem mięsnym. Podaje się je z zasmażką. Potrawa pochodzi z Suwalszczyzny i pogranicza polsko-litewskiego.

Można je kupić w niemal każdej restauracji i barze. Zachowała się także tradycja robienia ich w domach - "raz na jakiś czas". Wówczas trzeba przygotować ok. 10 kg surowych ziemniaków, które należy obrać i zetrzeć na tarce, do masy dodać 3 kg ugotowanych i utłuczonych ziemniaków. W dłoni formować owalne pyzy, które nadziewa się przyprawionym, mielonym mięsem i gotuje. Z tej ilości powstaje 20-30 kartaczy, które polewa się duszoną cebulą z boczkiem.

Wśród mieszkańców Suwalszczyzny od wielu lat trwa debata, kto i gdzie wyrabia najlepsze kartacze, ale nigdy nie zorganizowano konkursu, który by wyłonił zwycięzcę.

W Podlaskiem wypiekany jest też tatarski piróg - pierekaczewnik. Jak podają źródła historyczne, polscy Tatarzy wypiekali tę potrawę od XVIII wieku. Pierekaczewnik to przekładaniec wielowarstwowego ciasta z farszem. Są trzy jego rodzaje: z mięsem, z jabłkami i rodzynkami oraz z białym serem. Ciasto rozwałkowywane jest na bardzo cienkie warstwy i razem z farszem zwijane w rulon. Po upieczeniu pierekaczewnik przypomina wyglądem muszlę ślimaka. W 2009 roku ten przysmak został wpisany przez Komisję Europejską na listę produktów "Gwarantowana Tradycyjna Specjalność".

Jednym z najbardziej znanych w Polsce regionalnych serów jest ser koryciński, nazywany też swojskim. W Korycinie koło Białegostoku wytwarzana jest lokalna odmiana żółtego sera podpuszczkowego, produkowana z niepasteryzowanego krowiego mleka. Miejscowa legenda głosi, że okoliczni mieszkańcy nauczyli się jego produkcji od Szwajcarów, którzy walczyli na Podlasiu w polskich szeregach podczas potopu szwedzkiego. W 2005 r. ser koryciński "Swojski" został wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Innym znakiem rozpoznawczym pogranicza polsko-litewskiego jest sękacz. Przeciętny ma ok. 50-60 cm wysokości. Do jego wykonania potrzeba nawet pięćdziesiąt jajek, kilogram cukru, kilogram mąki, kilogram tłuszczu i litr śmietany. Piecze się go na specjalnym walcu nad paleniskiem. Podczas pieczenia walec z ciastem jest obracany, dzięki czemu tworzą się na nim charakterystyczne sęki - sople. W środku sękacz jest pusty.

"Suwalszczyzna to miejsce wielkiej liczby dobrych smaków, miejsce, gdzie mamy dzikość natury, gdzie jedzenie smakuje inaczej" - powiedział PAP Michał Grnyo, wielbiciel potraw regionalnych ze stowarzyszenia Sloow Food Vigrensis.

Suwalszczyzna i Podlasie słyną ze świetnych miodów. Miód pochodzący z Sejneńszczyzny został wpisany na początku roku przez UE na listę produktów o Chronionej Nazwie Pochodzenia. Miód wytwarzany jest z kilkudziesięciu charakterystycznych roślin miododajnych (m.in. z różnych gatunków wierzb, klonów, mniszka pospolitego, koniczyny białej i łąkowej). Znajduje to odzwierciedlenie w charakterystycznym silnym aromacie oraz goryczkowatym smaku miodu. Cechą specyficzną miodu jest również jego zabarwienie - od ciemnożółtego do ciemnozłotego - oraz lekkie zmętnienie. Ceniony jest m.in. miód "Lipiec Białowieski", wytwarzany z lipy drobnolistnej, charakterystycznej dla Puszczy Białowieskiej

POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę