Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Karpie ze znakiem jakości

21 grudnia 2004

Mieczysław Stec - właściciel gospodarstwa rybnego w Antoniówce, w powiecie stalowowolskim, jako pierwszy w Polsce otrzymał od Towarzystwa Promocji Rybactwa i Produktów Rybackich certyfikat zaświadczający, że jego karpie posiadają "wysoką jakość, a produkcja odbywa się zgodnie z zasadami dobrej praktyki rybackiej".

Mieczysław Stec podkreśla, że jego hodowla ryb jest ekologiczna, a to oznacza, że karmi ryby wyłącznie naturalnymi paszami, czyli ziarnem zbóż. Ryby wolniej przez to przybierają na wadze, ale są jędrne i mają naturalny zapach. Dzięki wsparciu, jakie otrzymał z Unii Europejskiej, unowocześnił hodowlę w stawach zbudowanych przed stu laty, na co wydał 80 tys. zł. Kiedy trzeba, woda w stawach zasilanych ze źródełka bijącego przy kapliczce św. Antoniego jest napowietrzana, a ryby przewożone są w pojemnikach izotermicznych, gwarantujących utrzymanie stałej temperatury.

Ten rok był bardzo ciężki dla hodowców ryb słodkowodnych. Szczególnie dla karpia, który lubi ciepło, bo jego ojczyzną są Chiny, żeruje i przybiera na wadze tylko w ciepłe dni. - Zimno przeciągnęło się na wiosenne miesiące i to wpłynęło na to, że tego roku karpie będą mniejsze, ale na pewno tak samo smaczne jak w poprzednich latach - uważa Stec.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę