W Minikowie w kujawsko – pomorskim 28 września 2014 roku podczas Jesiennej Wystawy Ogrodniczej odbędzie się impreza promująca wykorzystanie karpia w kuchni codziennej, który obecnie karp kojarzony jest głównie ze Świętami Bożego Narodzenia.
Jak informują organizatorzy – Kujawsko – Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego gościem specjalnym wydarzenia będzie mistrz kuchni Karol Okrasa, który przygotuje dwa dania na bazie karpia. Uzupełnieniem pokazu kulinarnego Karola Okrasy będzie pokaz filetowania karpia, który poprowadzi Jan Bagrowski z Gospodarstwa Rybackiego „Ślesin” sp. z o.o.
W trakcie pokazu filetowania widzowie będą mieli możliwość własnoręcznie poćwiczyć filetowanie ryby pod okiem mistrza. Podczas imprezy zostanie również zorganizowane stoisko promocyjne Gospodarstwa Rybackiego Ślesin sp. z o.o. na którym prezentowana będzie pozaprodukcyjną funkcja stawów, użytkowanych również turystycznie jak również prezentacja chowu i hodowli karpia oraz stoisko Lokalnej Grupy Rybackiej „Nasza Krajna i Pałuki” promującej I Dni Karpia w Dolinie Noteci. |
- W trakcie trwanie imprezy zorganizowane zostaną również stoiska promocyjne restauratorów z terenu funkcjonowania Lokalnej Grupy Rybackiej „Nasza Krajna i Pałuki” na których odwiedzający będą mogli skosztować potraw z karpia i które dalej wpiszą się w menu prezentowanych restauracji. – zachęca do przyjazdu do Minikowa KPODR.