Zdecydowanie w ostatnich dniach wzrosło zainteresowanie wieprzowiną. Jest to wynik nietypowego tygodnia, kiedy mamy więcej wolnych dni. Robi się znacznie cieplej, co powoduje, że mocno tanieją wczesne warzywa.
Spory popyt na wybrane pozycje mięsne, głównie schab i karkówkę, to z pewnością efekt rozpoczętego wreszcie w pełni sezonu grillowego. Nabywców nie odstraszyły wyższe ceny, nawet o kilkadziesiąt groszy za kilogram.
Wzrostowi sprzedaży sprzyja zapewne także nietypowy tydzień z większą liczbą wolnych dni. Prawdopodobnie też z tego powodu wzrósł popyt na świeże mięso drobiowe, które jest nadal tanie.
Ustabilizowała się sytuacja na rynku wołowiny, ale jej ceny są wysokie. - Po tych kilku wolnych dniach może nastąpić nieduży spadek cen mięs - przewidują maklerzy.
Nadal utrzymuje się nadmierna podaż przy nieznacznym popycie tanich mięs, jak np. skórki, smalec, podgardla czy głowy, przetrzymywanych w chłodniach. Przy obecnej temperaturze wzrastają koszty ich magazynowania. Producentów niepokoi fakt, że wciąż nic nie wiadomo w sprawie wznowienia polskiego eksportu na rynki wschodnie.
Radykalnie spadły ceny truskawek, ponieważ pojawiły się nareszcie truskawki gruntowe i zaczęli je skupować przetwórcy. Za kilogram płacono w tym tygodniu około 3 zł. Prawdopodobnie cenytruskawek utrzymają się na wyższym niż zeszłoroczny poziomie, kiedy spadły nawet do złotówki za kilogram. Wiele jednak zależy od warunków agrometeorologicznych.
Sporo w tym tygodniu potaniały wczesne warzywa. Dużo mniej płacimy teraz za pomidory, ogórki, wczesną kapustę, ziemniaki, botwinkę, cebulę ze szczypiorem. Jest to efektem zmiany pogody.
Ostatnie ciepłe dni znacznie przyspieszyły wegetację i nie trzeba dogrzewać szklarni. Spadają koszty plantatorów. Nadal jednak ceny są znacznie wyższe niż przed rokiem.
Dużo droższe są w tym roku kalafiory. Choć potaniały w stosunku do ubiegłego tygodnia, kiedy kosztowały około 2,8 zł za sztukę, w ostatnich dniach trzeba było zapłacić za jednego kalafiora około 2,3 zł, co w stosunku do ceny zeszłorocznej w tym okresie jest znacznie więcej. Wtedy kosztowały średnio 1,5 zł za sztukę.
Jedynym warzywem, które podrożało w tym tygodniu, jest pietruszka - korzeń. Kilogram kosztował ponad 4 zł, o 20 groszy więcej niż w zeszłym tygodniu. Cena pietruszki jest o złotówkę wyższa niż w analogicznym czasie w ubiegłym roku.
Sytuację na rynku zbóż uspokoiły zeszłotygodniowe przetargi Agencji Rynku Rolnego. Według maklerów ceny zbóż ustabilizowały się na dłużej i w najbliższym czasie nie będą się gwałtownie zmieniać. Na rynku poszukiwana jest kukurydza i pszenżyto.