Uciążliwy i czasochłonny ręczny zbiór kapusty coraz częściej zaczyna być na Zachodzie zastępowany przez pracę maszyn Duńska firma Asa-Lift po trwających 3 lata testach może wprowadzić na rynek nową maszynę. W kombajnie tym dwie prowadnice ustawiają kapustę w środku rzędu, następnie każda główka jest chwytana przez dwie gumowe taśmy i przesuwana do tnącej tarczy. Wysokość pracy prowadnic można ustawić ręcznie.
Po ścięciu kapusta wciągana jest na taśmę. W późniejszym etapie prac nad udoskonaleniem maszyny planuje się dodanie urządzenia obcinającego liście, instalowanego na końcu taśmy przenoszącej kapustę na przyczepę. Zbiór kapusty przy tym typie maszyny wymaga pracy siedmiu pracowników: jednego na traktorze, jednego na górnym pomoście, czterech na przyczepie — do odbierania kapusty z maszyny i ładowania jej do skrzyniopalet oraz jednego operatora wózka widłowego — do wywożenia wypełnionych skrzyniopalet do przechowalni. Przy sprawnej obsłudze powinno się w ciągu jednego dnia bez trudu zebrać kapustę z około hektara lub napełnić od 100 do 120 skrzyniopalet.
Kombajny ASA-LIFT do zbioru kapusty to MK 1000 zawieszany i TK 1000 ciągniony. Mogą one zbierać kapustę przeznaczoną na świeży rynek, do przechowywania lub przetwórstwa.
Na przedniej części kombajnu nazywanej sekcją zbierającą, główki kapusty ustawiane są pionowo, a następnie wycinane na zadanej wysokości przez dwie ostre tarcze. Następnie przenoszone są do góry na przenośniku gumowym przytrzymywane siatką z elastycznych pasków.