Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Kapuściana dieta

5 stycznia 2016
Na polach trwa zbiór kapusty. Choć warzyw będzie mniej niż przed rokiem, rolnicy nie narzekają. Przyznają, że uprawa i tak jest opłacalna. Na Lubelszczyźnie zbiór trwa już w kapuścianych zagłębiach, w okolicach Dysa i Strzeszkowic.

Najlepsza dla uprawy kapusty jest gleba lessowa. Najważniejsza jednak odpowiednia temperatura, a ta nie powinna przekraczać 25 stopni.

Zbigniew Wnukowski „ W tym roku był okres bardzo niekorzystny, w lipcu były upały i kapusta nie mogła pobierać wody, nie wiązała główek tylko wiązała zawiązki tych główek”.

Choć technika rolna w ostatnich latach mocno się rozwinęła, kapustę dalej zbiera się ręcznie. Na tej plantacji, 10 pracowników, w ciągu dnia jest w stanie zebrać 10 tysięcy główek

Robert Lipiński „ Wrzucamy ja potem na paletę, która stoi na przyczepie i wieziemy do chłodni później”.

Rolnicy nie ukrywają, że w przeciwieństwie do zbóż, czy innych warzyw, uprawa kapusty jest opłacalna.

Zbigniew Wnukowski „ W stosunku do zbóż i innych to są ceny nieporównywalne. Cena jest w tej chwili od 40 do 50 groszy w dużym hurcie za kilogram kapusty, to główka wychodzi 1,50 złotych”.

Kapusta zebrana na polach przez kilka tygodni leżakuje w chłodniach Później jest przerabiana.

Robert Lipiński „ Kapusta z chłodni trafia do kiszenia”.

Zbiór kapusty potrwa do końca października. 20 % krajowej produkcji, czyli do piąta główka pochodzi z Lubelszczyzny.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę