Na polach trwa zbiór kapusty. Choć warzyw będzie mniej niż przed rokiem, rolnicy nie narzekają. Przyznają, że uprawa i tak jest opłacalna. Na Lubelszczyźnie zbiór trwa już w kapuścianych zagłębiach, w okolicach Dysa i Strzeszkowic.
Najlepsza dla uprawy kapusty jest gleba lessowa. Najważniejsza jednak odpowiednia temperatura, a ta nie powinna przekraczać 25 stopni.
Zbigniew Wnukowski „ W tym roku był okres bardzo niekorzystny, w lipcu były upały i kapusta nie mogła pobierać wody, nie wiązała główek tylko wiązała zawiązki tych główek”.
Choć technika rolna w ostatnich latach mocno się rozwinęła, kapustę dalej zbiera się ręcznie. Na tej plantacji, 10 pracowników, w ciągu dnia jest w stanie zebrać 10 tysięcy główek
Robert Lipiński „ Wrzucamy ja potem na paletę, która stoi na przyczepie i wieziemy do chłodni później”.
Rolnicy nie ukrywają, że w przeciwieństwie do zbóż, czy innych warzyw, uprawa kapusty jest opłacalna.
Zbigniew Wnukowski „ W stosunku do zbóż i innych to są ceny nieporównywalne. Cena jest w tej chwili od 40 do 50 groszy w dużym hurcie za kilogram kapusty, to główka wychodzi 1,50 złotych”.
Kapusta zebrana na polach przez kilka tygodni leżakuje w chłodniach Później jest przerabiana.
Robert Lipiński „ Kapusta z chłodni trafia do kiszenia”.
Zbiór kapusty potrwa do końca października. 20 % krajowej produkcji, czyli do piąta główka pochodzi z Lubelszczyzny.
9549134
1