Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Junk food - śmieć na talerzu

28 lutego 2007

Ile razy sięgasz z wygody po gotowe jedzenie? Nie chce ci się przygotowywać posiłków, albo nie masz czasu. Kto nie gotuje, ten sam sobie grób szykuje - tak powinno brzmieć nowe polskie przysłowie, skrojone na miarę naszych czasów. Według doniesień naukowców, zdrowo odżywia się jedynie 10% ludzi, a po fast foody codziennie sięga co trzecie dziecko.

Już nawet dzieci sięgają po jedzenie typu fast-food, czyli przekąski lub inne produkty typu frytki, chipsy, hamburgery zastępując nimi normalne, główne posiłki spożywane w ciągu dnia. Z najnowszych badań opublikowanych w czasopiśmie "Pediatrics" wynika, że co trzecie dziecko codziennie po nie sięga.

A przecież jedzenie, czyli to, co wkładasz codziennie do ust, nie znika, tylko rozprowadza się po twoim ciele. Złe odżywianie owocuje np. rakiem jelita grubego. Czy wiesz, że w krajach europejskich, rak jelita grubego jest drugą najczęstszą przyczyną zachorowań i zgonów? Co roku w Polsce nowotwór ten rozpoznaje się u około 11 tysięcy osób, z których trzy czwarte nie udaje się uratować. Jedną z głównych przyczyn zachorowań jest właśnie zła dieta.

Fast food surowo wzbroniony
Fast foody, gotowe dania mrożone i konserwowane zawierają nasycone kwasy tłuszczowe, które osłabiają siły obronne organizmu, prowadzą do niedożywienia. Mimo, że brzuch masz pełny, to wartości odżywczych w organizmie brak!

Frytki
Smażone są w tłuszczu wielokrotnie używanym, spalonym, szkodliwym. Zawierają rakotwórczy akrylamid. Wytarza się podczas smażenia w wysokiej temperaturze, w oleju. Unia Europejska ogłosiła, że akrylamid to kancerogen, mutagen i substancja toksyczna. Matki w ciąży powinny ich unikać, gdyż są szkodliwe dla płodu. Akrylamid źle wpływa na płodność u mężczyzn. W badaniach przeprowadzonych na szczurach, którym podawano tego typu olej zauważono zmniejszoną płodność (mniej plemników i mniej ruchliwe). Frytki zawierają też trans tłuszcze - najgorsze dla organizmu.

Batony
Składają się jedynie z tłuszczów (30%), cukrów (około 60%) i sztucznych dodatków. Zawierają trans tłuszcze, które podwyższają poziom złego cholesterolu, obniżają twój system odpornościowy i oczywiście przyczyniają się do otyłości. Trans tłuszcze mogą uszkodzić komórki.

Hot-dogi
Zagrożenie stanowi listeria - bakteria, która potrafi się rozmnażać w temperaturach panujących wewnątrz lodówek. Zarazek ten może wywołać zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych, a u kobiet w ciąży - poronienia. Zbyt dużo hot-dogów zwiększa zachorowanie na raka trzustki. Zawiera również azotyn sodu, który jest rakotwórczy i szkodliwy przy nadciśnieniu. Biała bułka służy jedynie jako zapychacz, nie wnosząc żadnych wartości odżywczych. Nie bez kozery hot-dog nazywany jest "junk food" - śmieć.

Chipsy
Podobnie, jak frytki są smażone długo w oleju. Szwedzcy naukowcy udowodnili, że w jednej paczce może się znaleźć 500 razy więcej akrylamidu, który jest bardzo niebezpieczną substancją powodującą raka, uszkadzającą układ nerwowy i który jest niebezpieczny dla płodu.

Hamburgery
Zawierają dużą ilość nasyconych, niezdrowych tłuszczów i sodu. Hamburger zawiera dużo tłuszczów w postaci izomerów trans, co podnosi poziom złego cholesterolu. Ponadto hamburger jest źródłem dużej ilości kalorii. Amerykańscy naukowcy podejrzewają, że tłuszcze utwardzane atakują tkankę mózgu: mącą myśli i upośledzają pamięć.

Jedz świeże!
Najwięcej energii dostarczają naszemu organizmowi świeże, nieprzetworzone składniki. Dlatego też podstawę zdrowego odżywiania powinny stanowić owoce, warzywa, orzechy i ziarna zbóż. Tego typu jedzenie to czysta, życiodajna, dająca dobre zdrowie strawa. Zasila ona ciało i pobudza zachodzące w nim procesy.

Dodatkowe rady:
Jedzenie powinniśmy spożywać w umiarkowanym tempie, nie powinno być zbyt gorące ani zbyt zimne. Jedz co 3, 4 godziny, aby organizm mógł spokojnie strawić pokarm.

Warto uświadomić sobie, że czas zastąpić najbardziej popularne wśród Polaków metody przyrządzania posiłków. Zamiast gotowania w wodzie i smażenia, spróbuj gotowania na parze i smażyć bez tłuszczu. A wyjdzie ci to na zdrowie. Tylko 10% ludności na świecie odżywia się zdrowo. A ty?


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę