A_BIO_AGRO_950

Jordania eksportuje więcej warzyw i owoców

3 grudnia 2015
FAMMU/FAPA poinformiwała za Departamentem Rolnym Jordanii, że  w pierwszych pięciu miesiącach bieżącego roku jordański eksport odnotował 12,7% wzrost eksportu owoców i warzyw świeżych wobec analogicznego okresu przed rokiem.
W sumie w okresie od stycznia do końca maja Jordania wyeksportowała 373,0 tys. ton świeżych produktów ogrodnictwa wobec 331,0 tys. ton w analogicznych miesiącach 2013 roku.

W sumie towary dostarczono do 44 państw na świecie, a największa liczba dostaw trafiła do państw arabskich - około 80% łącznej wysyłki, w tym najwięcej do Bahrajnu, Kuwejtu, Omanu, Kataru i Arabii Saudyjskiej, a także około 11% do Iraku i 8% do Syrii. W eksportowanych warzywach dominowały przede wszystkim pomidory z 67% udziałem oraz sałaty, kapusta oraz papryka słodka. Natomiast w eksportowanych owocach przeważały brzoskwinie - około 46% udział oraz melony i arbuzy z 41% udziałem w eksporcie.


POWIĄZANE

Od kampanii dopłat w 2026 roku wchodzi w życie nowa definicja „aktywnego rolnika...

Rekomendacja zmiany strategii walki z ASF. Afrykański Pomór Świń pozostaje najpo...

W dobie zmian klimatycznych, urbanizacji i rosnącego zapotrzebowania na żywność,...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę