FAMMU/FAPA poinformiwała za Departamentem Rolnym Jordanii, że w pierwszych pięciu miesiącach bieżącego roku jordański eksport odnotował 12,7% wzrost eksportu owoców i warzyw świeżych wobec analogicznego okresu przed rokiem.
W sumie w okresie od stycznia do końca maja Jordania wyeksportowała 373,0 tys. ton świeżych produktów ogrodnictwa wobec 331,0 tys. ton w analogicznych miesiącach 2013 roku.
W sumie towary dostarczono do 44 państw na świecie, a największa liczba dostaw trafiła do państw arabskich - około 80% łącznej wysyłki, w tym najwięcej do Bahrajnu, Kuwejtu, Omanu, Kataru i Arabii Saudyjskiej, a także około 11% do Iraku i 8% do Syrii. W eksportowanych warzywach dominowały przede wszystkim pomidory z 67% udziałem oraz sałaty, kapusta oraz papryka słodka. Natomiast w eksportowanych owocach przeważały brzoskwinie - około 46% udział oraz melony i arbuzy z 41% udziałem w eksporcie.