Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Jordania eksportuje więcej warzyw i owoców

3 grudnia 2015
FAMMU/FAPA poinformiwała za Departamentem Rolnym Jordanii, że  w pierwszych pięciu miesiącach bieżącego roku jordański eksport odnotował 12,7% wzrost eksportu owoców i warzyw świeżych wobec analogicznego okresu przed rokiem.
W sumie w okresie od stycznia do końca maja Jordania wyeksportowała 373,0 tys. ton świeżych produktów ogrodnictwa wobec 331,0 tys. ton w analogicznych miesiącach 2013 roku.

W sumie towary dostarczono do 44 państw na świecie, a największa liczba dostaw trafiła do państw arabskich - około 80% łącznej wysyłki, w tym najwięcej do Bahrajnu, Kuwejtu, Omanu, Kataru i Arabii Saudyjskiej, a także około 11% do Iraku i 8% do Syrii. W eksportowanych warzywach dominowały przede wszystkim pomidory z 67% udziałem oraz sałaty, kapusta oraz papryka słodka. Natomiast w eksportowanych owocach przeważały brzoskwinie - około 46% udział oraz melony i arbuzy z 41% udziałem w eksporcie.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę