Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

JHARS skontrolowała jakość pieczywa

12 grudnia 2005
Wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrolę jakości handlowej pieczywa oraz mąki pszennej i żytniej, stosowanej do produkcji pieczywa. W związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami wydano 62 decyzje administracyjne (nakazujące oznakowanie towarów, zakazujące wprowadzania ich do obrotu lub nakazujące ich przeklasyfikowanie) oraz nałożono 81 mandatów karnych.

W III kwartale 2005 roku wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrolę jakości handlowej pieczywa oraz mąki pszennej i żytniej, stosowanej do produkcji pieczywa w 117 piekarniach. Kontrolą objęto ogółem:

  • 418 partii pieczywa, o łącznej masie 41 301 kg,
  • 354 partie mąki stosowanej do wypieku pieczywa, o łącznej masie 1 234 113 kg,
  • 327 partii pieczywa, o łącznej masie 30 694 kg, w zakresie zgodności oznakowania z obowiązującymi przepisami.

Celem kontroli było zbadanie jakości handlowej pieczywa, a także mąki pszennej i żytniej, ze szczególnym uwzględnieniem:

  • jakości handlowej mąki pszennej i żytniej, stosowanej w produkcji pieczywa w zakresie zgodności z deklaracją producenta,
  • jakości pieczywa pszennego i żytniego oraz pieczywa mieszanego w zakresie zgodności z deklaracją producenta,
  • prawidłowości znakowania opakowań z uwzględnieniem zapisów ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno - spożywczych oraz rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 grudnia 2002 r. w sprawie znakowania środków spożywczych i dozwolonych substancji dodatkowych,
  • warunków przechowywania i transportu, zapewniających zachowanie właściwej jakości handlowej pieczywa.

W toku kontroli ustalono, że:

  • 12 partii pieczywa (co stanowi 3 % skontrolowanych partii), o łącznej masie 641 kg (co stanowi 2 % masy wszystkich skontrolowanych partii pieczywa), wyprodukowanego w 12 piekarniach (co stanowi 10 % skontrolowanych podmiotów) - było niezgodne z deklarowaną jakością,
  • 90 partii mąki (co stanowi 25 % skontrolowanych partii), o łącznej masie 277 630 kg (co stanowi 22 % masy wszystkich skontrolowanych partii mąki), stosowanej do produkcji pieczywa w 56 zakładach (co stanowi 48 % skontrolowanych podmiotów) - było niezgodne z deklarowaną jakością,
  • 163 partie pieczywa (co stanowi 50 % skontrolowanych partii), o łącznej masie 16 600 kg (co stanowi 54 % masy wszystkich skontrolowanych partii pieczywa), wyprodukowanego w 46 piekarniach (co stanowi 39 % skontrolowanych podmiotów) – było niewłaściwie oznakowane.

Ponadto stwierdzono:

  • brak zgłoszenia działalności do właściwego WI JHARS w 16 jednostkach, co stanowi 14 % wszystkich skontrolowanych podmiotów,
  • brak legalizacji wag w 21 jednostkach, co stanowi 18 % wszystkich skontrolowanych podmiotów,
  • brak rejestracji parametrów temperatury i wilgotności, w pomieszczeniach służących do przechowywania w 36 jednostkach, co stanowi 31 % wszystkich skontrolowanych podmiotów,
  • niewłaściwe wyposażenie pomieszczeń magazynowych w sprzęt kontrolno - pomiarowy w 14 jednostkach, co stanowi 12 % wszystkich skontrolowanych podmiotów,
  • obecność szkodników zbożowo-mącznych w 13 jednostkach, co stanowi 11 % wszystkich skontrolowanych podmiotów,
  • niewłaściwe zabezpieczenie pomieszczeń magazynowych przed promieniowaniem słonecznym w 5 jednostkach, co stanowi 4 % wszystkich skontrolowanych podmiotów,
  • nieprawidłowy stan techniczny pomieszczeń magazynowych w 7 jednostkach, co stanowi 6 % wszystkich skontrolowanych podmiotów,
  • nieprawidłowy sposób przechowywania produktów w 5 jednostkach, co stanowi 4 % wszystkich skontrolowanych podmiotów,
  • przechowywanie surowców o nieaktualnym terminie przydatności do spożycia w 5 jednostkach, co stanowi 4 % wszystkich skontrolowanych podmiotów

POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę