Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

JHARS skontrolowała jakość majonezów i sosów majonezowych

2 sierpnia 2005
Kontrola przeprowadzona przez Inspekcję w II kwartale 2005 roku miała na celu zbadanie jakości handlowej majonezów i sosów majonezowych, ze szczególnym uwzględnieniem jakości majonezów i sosów majonezowych, prawidłowości znakowania opakowań jednostkowych, prawidłowości paczkowania oraz warunków składowania i transportu.

Wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły w terminie od 4 do 31 maja 2005 roku kontrolę jakości handlowej majonezów i sosów majonezowych. Kontrola objęła 60 podmiotów gospodarczych, w tym 20 zakładów produkcyjnych i 40 hurtowni.

Skontrolowano:

  • 163 partie majonezów i sosów majonezowych, w tym 127 partii majonezów i 36 partii sosów majonezowych reprezentujących masę 66 966 kg oraz objętość 62 542 l
  • w zakresie zgodności jakości z deklaracja producenta,
  • 300 partii majonezów i sosów majonezowych reprezentujących masę 389 622 kg oraz objętość 81 058 l
  • w zakresie prawidłowości znakowania.

Do najistotniejszych nieprawidłowości stwierdzonych w trakcie kontroli należą:

  • obniżony poziom jakości 6 próbek majonezów (tj. 3,9 % ogółem skontrolowanych) reprezentujących partie o masie 1 302 kg (tj. 2,4 % masy ogółem skontrolowanych), pobranych w 4 podmiotach gospodarczych (tj. 6,7 % ogółem skontrolowanych),
  • obniżony poziom jakości 2 próbek sosów majonezowych (tj. 5,5 % ogółem skontrolowanych) reprezentujących partie o masie 866 kg, tj. 7,3 % masy ogółem skontrolowanych), pobranych w 2 podmiotach gospodarczych (tj. 3,3 % ogółem skontrolowanych),
  • niezgodne z przepisami znakowanie:
  • 51 partii majonezów i sosów majonezowych (tj. 35,1 % ogółem skontrolowanych) o łącznej masie 21 748 kg, (tj. 5,6 % masy ogółem skontrolowanych),
  • 35 partii majonezów i sosów majonezowych (tj. 23 % ogółem skontrolowanych) o łącznej objętości 46 386 l (tj. 57,2 % masy ogółem skontrolowanych),
  • brak zgłoszenia dyrektorowi Okręgowego Urzędu Miar prowadzenia paczkowania wyrobów w przypadku 5 zakładów produkcyjnych, tj. 25 % ogółem skontrolowanych zakładów,
  • brak wdrożonego systemu kontroli wewnętrznej ilości towaru paczkowanego w 4 zakładach, tj. 20 % ogółem skontrolowanych zakładów,
  • stosowanie wagi o nieaktualnych cechach legalizacji w przypadku 1 producenta, tj. 5 % ogółem skontrolowanych zakładów,
  • brak zgłoszenia działalności gospodarczej do właściwych, wojewódzkich inspektorów JHARS w 26 podmiotach gospodarczych, tj. 43,3 % skontrolowanych.

W związku z ustaleniami kontroli:

  • zastosowano 11 mandatów o łącznej wysokości 2 750 zł,
  • wydano 1 decyzję administracyjną dotyczącą 405 kg majonezu o wartości 3 612,60 zł,
  • w stosunku do 3 producentów wszczęto postępowanie administracyjne,
  • wystosowano 6 informacji o stwierdzonych podczas kontroli nieprawidłowościach do wojewódzkich inspektoratów JHARS właściwych ze względu na siedzibę producenta.

POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę