biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

JHARS skontrolowała jakość handlową soków i nektarów

12 grudnia 2005
Celem kontroli przeprowadzonej przez wojewódzkie inspektoraty JHARS w Katowicach, Krakowie, Łodzi, Poznaniu, Warszawie i we Wrocławiu było sprawdzenie jakości handlowej soków i nektarów, w tym głównie soku pomarańczowego, jabłkowego i pomidorowego oraz nektaru z czarnych porzeczek.

W III kwartale 2005 roku wojewódzkie inspektoraty JHARS w Katowicach, Krakowie, Łodzi, Poznaniu, Warszawie i we Wrocławiu przeprowadziły kontrolę jakości handlowej soków i nektarów. Kontrolą jakości handlowej objęto wyroby pochodzące z 19 zakładów produkujących soki, nektary i koncentraty owocowe oraz 4 hurtownie i 2 zakłady produkujące napoje. Ogółem, w Centralnym Laboratorium GIJHARS w Poznaniu, poddano analizie: - 88 próbek soków i nektarów reprezentujących 1 583 421 litrów (15 834,21 hl), - 30 próbek zagęszczonych soków owocowych reprezentujących 391 935 kg. Kontrolą w zakresie prawidłowości znakowania objęto ogółem 103 partie opakowań jednostkowych soków i nektarów o łącznej objętości 1 600 817 l (16 008 hl).

W wyniku kontroli stwierdzono:

  • zafałszowanie 6 próbek soków i 4 próbek nektarów reprezentujących łącznie 121 551 litrów, co stanowiło 11,4% próbek ogółem poddanych analizom soków i nektarów oraz 2 próbek zagęszczonych soków owocowych reprezentujących 25 095 kg, co stanowiło 6,7% próbek ogółem poddanych analizom zagęszczonych soków owocowych,
  • niewłaściwe oznakowanie opakowań jednostkowych 30 partii soków i nektarów o łącznej objętości 715 197 l, zakwestionowane opakowania jednostkowe stanowiły 29% ogółem skontrolowanych partii oraz 45% ogółem skontrolowanej objętości soków i nektarów.

Badania soków, nektarów oraz zagęszczonych soków owocowych wykazały, że niektóre soki były rozcieńczone lub dokwaszone bez deklarowania na opakowaniu dodatku kwasu cytrynowego. Ponadto stwierdzono, iż do niektórych nektarów z czarnych porzeczek dodano inne (tańsze) surowce, np. sok z aronii zamiast soku z czarnych porzeczek, o czym świadczy wysoka zawartość D – sorbitolu w badanych próbkach. W przypadku próbki nektaru zawartość soku owocowego była niższa od wymaganej Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 września 2003 roku w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów (Dz. U. Nr 177, poz. 1735 z późń. zm.). W jednym przypadku stwierdzono, że produkt deklarowany jako sok, ze względu na zawartość składnika owocowego powinien być nazywany nektarem. Należy zaznaczyć jednak, iż w bieżącym roku przebadano prawie dwukrotnie więcej próbek soków i nektarów w porównaniu do roku ubiegłego i odnotowano spadek procentowego udziału próbek niezgodnych. Producenci soków i nektarów w większości dostosowali jakość swoich wyrobów do wymagań UE, jednakże nadal dochodzi do zafałszowań produktów, stąd niezbędne jest prowadzenie monitoringu rynku soków i nektarów w celu eliminacji zafałszowanych produktów z rynku.


POWIĄZANE

W obliczu dynamicznych zmian na rynku surowców roślinnych, sektor paszowy w Euro...

W sezonie 2024/25 Unia Europejska wyłania się jako kluczowy światowy importer śr...

Lato w polu nie zna odpoczynku. To czas intensywnej pracy, gdy każda godzina ma ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę