W III kwartale 2005 roku wojewódzkie inspektoraty JHARS w Katowicach, Krakowie, Łodzi, Poznaniu, Warszawie i we Wrocławiu przeprowadziły kontrolę jakości handlowej soków i nektarów. Kontrolą jakości handlowej objęto wyroby pochodzące z 19 zakładów produkujących soki, nektary i koncentraty owocowe oraz 4 hurtownie i 2 zakłady produkujące napoje. Ogółem, w Centralnym Laboratorium GIJHARS w Poznaniu, poddano analizie: - 88 próbek soków i nektarów reprezentujących 1 583 421 litrów (15 834,21 hl), - 30 próbek zagęszczonych soków owocowych reprezentujących 391 935 kg. Kontrolą w zakresie prawidłowości znakowania objęto ogółem 103 partie opakowań jednostkowych soków i nektarów o łącznej objętości 1 600 817 l (16 008 hl).
W wyniku kontroli stwierdzono:
Badania soków, nektarów oraz zagęszczonych soków owocowych wykazały, że niektóre soki były rozcieńczone lub dokwaszone bez deklarowania na opakowaniu dodatku kwasu cytrynowego. Ponadto stwierdzono, iż do niektórych nektarów z czarnych porzeczek dodano inne (tańsze) surowce, np. sok z aronii zamiast soku z czarnych porzeczek, o czym świadczy wysoka zawartość D – sorbitolu w badanych próbkach. W przypadku próbki nektaru zawartość soku owocowego była niższa od wymaganej Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 września 2003 roku w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów (Dz. U. Nr 177, poz. 1735 z późń. zm.). W jednym przypadku stwierdzono, że produkt deklarowany jako sok, ze względu na zawartość składnika owocowego powinien być nazywany nektarem. Należy zaznaczyć jednak, iż w bieżącym roku przebadano prawie dwukrotnie więcej próbek soków i nektarów w porównaniu do roku ubiegłego i odnotowano spadek procentowego udziału próbek niezgodnych. Producenci soków i nektarów w większości dostosowali jakość swoich wyrobów do wymagań UE, jednakże nadal dochodzi do zafałszowań produktów, stąd niezbędne jest prowadzenie monitoringu rynku soków i nektarów w celu eliminacji zafałszowanych produktów z rynku.