FAMMU/FAPA podała, że w dniu 20 lutego 2015 r. w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie Komisji (UE) nr 2015/271 z dnia 17 lutego br. wpisujące do rejestru Chronionych Nazw Pochopdzenia (ChNP) nazwę „Pecorino delle Balze Volterranec".
Jest to ser produkowany wyłącznie z użyciem podpuszczki roślinnej i mleka owczego pełnego surowego pochodzącego z hodowli zlokalizowanych na określonym obszarze geograficznym, który ograniczony jest wyłącznie do terytorium gmin Volterra, Pomarance, Montecatini Val di Cecina, Castelnuovo Val di Cecina, Monteverdi, które leżą w prowincji Piza. Ser występuje w 4 typach w zależności od długości okresu dojrzewania: "fresco" (świeży) (od 7 do 44 dni przechowywania), "semistagionato" (półdojrzały) (od 45 dni do 6 miesięcy dojrzewania), "stagionato" (dojrzały) (od 6 do 12 miesięcy dojrzewania) i "da asserbo" (przechowany) (ponad 12 miesięcy dojrzewania).
„Pecorino delle Balze Volterranec" charakteryzuje walcowaty kształt o płaskich podstawach i prostym lub lekko wypukłym brzegu o średnicy podstaw od 10 cm do 20 cm i wysokości brzegu od 5 cm do 15 cm. Masa sera wynosi od 0,6 kg do 2 kg w przypadku typu "świeżego", "półdojrzałego" i "dojrzałego" i do 7 kg w przypadku typu "przechowanego". Zawartość tłuszczu w suchej masie to min. 45 %. Skórka sera ma barwę od słomkowożółtej po intensywnie żółtą. Po natarciu olejem i popiołem ser ma barwę szarą.
Konsystencja jest zbita, nieznacznie krucha, posiadająca ewentualnie niewielkie oczka, rozmieszczone nieregularnie. Po przecięciu ser ma barwę od białej w przypadku typu "świeżego" po mniej lub bardziej intensywną słomkowożółtą w przypadku typu "półdojrzałego", "dojrzałego" i "przechowanego". Ser charakteryzuje się wyraźnym zapachem, przypominającym mleko i karczocha ostowego, z nutami ziołowymi i kwiatowymi. Ma łagodny początkowy smak z wyczuwalnym aromatem mlecznym i kwiatowym i nutami karczocha; posmak długotrwały i wyraźny, z nutami świeżych roślin; smak końcowy lekko pikantny, charakterystyczny, który staje się bardziej intensywny w miarę dojrzewania, przy czym smak jest pełny i lekko cierpki w przypadku typu "dojrzałego" i "przechowanego".
Ser "Pecorino delle Balze Volterrane" zawdzięcza swoją specyfikę przede wszystkim szczególnej metodzie produkcji, która polega na wykorzystaniu podpuszczki pozyskanej z kwiatów rośliny karczocha, obficie porastającej obszar produkcji. Ten aspekt i struktura wypasu sprawiają, że produkt ten odróżnia się od innych serów produkowanych z mleka owczego, w szczególności pod względem organoleptycznym.
"Pecorino delle Balze Volterrane" jest 48 włoskim serem wpisanym do unijnego rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia.
7409922
1