A_BIO_AGRO_950

Jeszcze jeden powód, by jeść owoce i warzywa

5 stycznia 2016
Osoby, których dieta jest bogata w owoce i warzywa z optymizmem patrzą w przyszłość - podaje Radio ZET. Naukowcy odkryli, że optymiści mają więcej karotenoidów we krwi. To barwniki, które nadają owocom i warzywom czerwony, pomarańczowy albo żółty kolor.

Powszechnie znanym karotenoidem jest beta-karoten, barwnik obecny w pomarańczowych i żółtych owocach oraz zielonych warzywach liściastych.

Główną zaletą karotenoidów jest ich działanie przeciwutleniaczowe, czyli ochrona komórek organizmu przed niszczącym działaniem wolnych rodników. Teraz amerykańscy naukowcy odkryli, że mogą również działać odstresowująco.

Lekarze przebadali próbki krwi prawie tysiąca kobiet i mężczyzn i okazało się, że stężenie karotenoidów u optymistów było o 13 procent wyższe niż u pesymistów.




POWIĄZANE

„Nie żądamy przywilejów. Domagamy się prawa do pracy, do rozwoju, do stabilności...

Wiosna to nie tylko czas na przygotowania do sezonu turystycznego, ale też dosko...

Specjalistka ds. żywienia mówi o szkodliwych mitach dietetycznych  Dieta bezglut...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę