Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Jemy więcej drobiu

31 sierpnia 2005

Spożycie mięsa drobiowego w Polsce zwiększyło się w ubiegłym roku do 21 kg na jednego mieszkańca. Udział drobiu w całkowitej konsumpcji mięsa wyniósł już 30 procent.

W tym roku udział ten prawdopodobnie zwiększy się o następne kilka procent. Wzrośnie również spożycie jaj.

Mięso drobiowe zdrożało w zeszłym roku, co było następstwem integracji z UE i korzystnych warunków dla eksportu, ale z tego samego powodu ceny wołowiny i wieprzowiny wzrosły jeszcze bardziej. W rezultacie drób stał się relatywnie tańszy i jego udział w spożyciu mięsa ogółem zwiększył się o dalsze 3 proc. (z 27 proc. w 2003 roku do 30 proc. w 2004). Do zwiększenia spożycia mięsa drobiowego przyczyniła się także jego zwiększona podaż, której następstwem były późniejszy spadek cen. Utrzymują się one także w pierwszym półroczu br.

Wzrost podaży drobiu był wynikiem zwiększenia produkcji mięsa drobiowego do poziomu 915 tys. ton, czyli o 6 proc., oraz blisko czterokrotnego zwiększenia importu drobiu (z 24 tys. ton w 2003 r. do 89 tys. ton w roku ubiegłym). W sumie podaż mięsa drobiowego na rynku wewnętrznym zwiększyła się o blisko 100 tys. ton.

Mimo dużego wzrostu importu, saldo handlu zagranicznego mięsem drobiowym pozostało dodatnie (eksport drobiu wyniósł 129 tys. ton), ale uległo obniżeniu o około 14 mln euro.

W tym roku, jak przewidują eksperci IERiGŻ, produkcja mięsa drobiowego w Polsce wzrośnie do 980 tys. ton, o około 7 proc. Niższe ceny na rynku wewnętrznym wpłyną na zahamowanie wzrostu importu, choć nadal pozostanie on wysoki (wyniesie około 90 tys. ton). Natomiast eksport drobiu z Polski zwiększy się do około 140 tys. ton, tj. o 8 - 9 proc.

Mimo względnego potanienia mięsa drobiowego opłacalność jego produkcji została utrzymana. Stało się tak dlatego, że aż o 22 - 23 proc. potaniały pasze przemysłowe, które w chowie drobiu są głównym składnikiem kosztów.

W mniejszym tempie niż produkcja mięsa drobiowego rośnie w Polsce produkcja jaj. W ubiegłym roku zwiększyła się nieznacznie, z 518 tys. ton do 520 tys. ton, a przeciętne spożycie jaj nawet się obniżyło (z 214 do 212 sztuk na osobę rocznie). W tym roku produkcja jaj wzrośnie do około 525 tys. ton, a ich spożycie zwiększy się do 216 - 218 sztuk na osobę rocznie.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę