Spożycie mięsa drobiowego w Polsce zwiększyło się w ubiegłym roku do 21 kg na jednego mieszkańca. Udział drobiu w całkowitej konsumpcji mięsa wyniósł już 30 procent.
W tym roku udział ten prawdopodobnie zwiększy się o następne kilka procent. Wzrośnie również spożycie jaj.
Mięso drobiowe zdrożało w zeszłym roku, co było następstwem integracji z UE i korzystnych warunków dla eksportu, ale z tego samego powodu ceny wołowiny i wieprzowiny wzrosły jeszcze bardziej. W rezultacie drób stał się relatywnie tańszy i jego udział w spożyciu mięsa ogółem zwiększył się o dalsze 3 proc. (z 27 proc. w 2003 roku do 30 proc. w 2004). Do zwiększenia spożycia mięsa drobiowego przyczyniła się także jego zwiększona podaż, której następstwem były późniejszy spadek cen. Utrzymują się one także w pierwszym półroczu br.
Wzrost podaży drobiu był wynikiem zwiększenia produkcji mięsa drobiowego do poziomu 915 tys. ton, czyli o 6 proc., oraz blisko czterokrotnego zwiększenia importu drobiu (z 24 tys. ton w 2003 r. do 89 tys. ton w roku ubiegłym). W sumie podaż mięsa drobiowego na rynku wewnętrznym zwiększyła się o blisko 100 tys. ton.
Mimo dużego wzrostu importu, saldo handlu zagranicznego mięsem drobiowym pozostało dodatnie (eksport drobiu wyniósł 129 tys. ton), ale uległo obniżeniu o około 14 mln euro.
W tym roku, jak przewidują eksperci IERiGŻ, produkcja mięsa drobiowego w Polsce wzrośnie do 980 tys. ton, o około 7 proc. Niższe ceny na rynku wewnętrznym wpłyną na zahamowanie wzrostu importu, choć nadal pozostanie on wysoki (wyniesie około 90 tys. ton). Natomiast eksport drobiu z Polski zwiększy się do około 140 tys. ton, tj. o 8 - 9 proc.
Mimo względnego potanienia mięsa drobiowego opłacalność jego produkcji została utrzymana. Stało się tak dlatego, że aż o 22 - 23 proc. potaniały pasze przemysłowe, które w chowie drobiu są głównym składnikiem kosztów.
W mniejszym tempie niż produkcja mięsa drobiowego rośnie w Polsce produkcja jaj. W ubiegłym roku zwiększyła się nieznacznie, z 518 tys. ton do 520 tys. ton, a przeciętne spożycie jaj nawet się obniżyło (z 214 do 212 sztuk na osobę rocznie). W tym roku produkcja jaj wzrośnie do około 525 tys. ton, a ich spożycie zwiększy się do 216 - 218 sztuk na osobę rocznie.