Polska zajęła pierwsze miejsce w rankingu Europejskiej Rady Informacji o Żywności - podaje Informacyjna Agencja Radiowa. Okazuje się, że jemy najwięcej warzyw i owoców w Europie. Jako jedno z czterech badanych państw spełniamy też normy Światowej Organizacji Zdrowia.
Polacy jedzą średnio 577 gramów owoców i warzyw dziennie, co plasuje ich na pierwszym miejscu w Europie jeśli chodzi o spożywanie tych produktów. Na drugim miejscu są Włosi, który zjadają dziennie 452 gramów owoców i warzyw.
Na ostatnim miejscu znajdują się Islandczycy, którzy jedzą tylko 186 gramów owoców i warzyw dziennie, a na przedostatnim są Szwedzi - 237 gramów.
Okazuje się, że dużą rolę w spożyciu warzyw i owoców odgrywa położenie geograficzne. Na północy większe jest spożycie surowych warzyw, podczas gdy na południu warzywa spożywa się głównie w postaci zup.
Dla potrzeb rankingu przebadano 19 europejskich krajów.