Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Jemy coraz mniej pieczywa

19 listopada 2011
Portal TVP.info podaje, że w Polsce systematycznie spada spożycie pieczywa - alarmują piekarze. W efekcie masowo upadają małe i średnie zakłady produkcyjne. Piekarze załamują ręce, ale co ciekawe młynarze już nie. Ich zdaniem statystyki są nieprecyzyjne i nie uwzględniają zmiany upodobań konsumentów jakie miały miejsce w ostatnich latach.

Szacunki Instytutu Ekonomiki Rolnictwa mówią, że przeciętne polskie gospodarstwo domowe w przeliczeniu na jedną osobę spożywa obecnie około 54 kilogramów pieczywa rocznie. A to, aż o 40 proc mniej niż na początku lat 90.

Piekarze dobrze wiedzą, co w praktyce oznacza ten trend. W ostatnich latach liczba upadłości zakładów produkujących chleb idzie w tysiące! A co więcej nic nie wskazuje, aby coś się miało zmienić. Przyczyn tego stanu rzeczy jest kilka. Pierwsza i zasadnicza to rosnące ceny. Od momentu integracji z Unią Europejską pieczywo podrożało, aż o 1/3. Choć wciąż jest znacznie tańsze niż w pozostałych unijnych krajach.

- To także efekt zmiana upodobań konsumentów. Weźmy chociażby coraz popularniejsze płatki śniadaniowe – mówi Janusz Kazimierczuk prezes zarządu Spółdzielni Piekarsko-Ciastkarskiej, największego dostarczyciela chleba w aglomeracji warszawskiej.

- Nie ma mody na jedzenie pieczywa, bo jest moda na odchudzanie. A ci, którzy mówią jak się odchudzać to przede wszystkim chcą wyeliminować z diety pieczywo. A to jest niesłuszne i niezdrowe – dodaje Maciej Mielcarski szef Krajowej Rady Piekarstwa i Cukiernictwa.

Ale piekarze biją się w pierś. Oni także ponoszą winę za to, że kupujemy coraz mniej pieczywa. - Jakość pieczywa jest bardzo często nie taka jak by klient oczekiwał. Niestety jest coraz więcej towaru pochodzącego z ciasta zamrożonego. A taki produkt w momencie kupna może być nawet pachnący, ale już następnego dnia ciężko go przekroić, a co dopiero zjeść – relacjonuje Maciej Mielczarski.

Co ciekawe to, co tak boli piekarzy zupełnie nie jest odczuwalne przez ich dostawców czyli młynarzy. - My nie odczuwamy spadku spożycia pieczywa, bo mąka jest wykorzystywana na inne cele – mówi Jadwiga Rothkaehl prezes Stowarzyszenia Piekarzy RP.

To efekt zmiany upodobań konsumentów. Polscy coraz częściej jedzą poza domem. A tymczasem oficjalne statystyki dotyczą tylko spożycia pieczywa w gospodarstwach domowych. W efekcie dane nie uwzględniają na przykład konsumpcji bułek z hamburgerem czy hot-dogów w fast-foodach, chociaż w obu przypadkach oprócz mięsa niezbędna jest i mąka i pieczywo.

Branża piekarska nie zamierza jednak załamywać rąk. W planach są duże kampanie promujące konsumpcje pieczywa. Ich współfinansowanie obiecuje Komisja Europejska.

POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę