Produkcja żywca drobiowego wzrosła w 2002 r. w porównaniu z 2001 rokiem o 14,1 proc. Wzrosła także o 7,5 proc. produkcja żywca wieprzowego. Natomiast o 7 proc. mniej wyprodukowano żywca wołowego i o 6,5 proc. żywca baraniego – podał Główny Urząd Statystyczny.
Produkcja żywca rzeźnego ogółem, w przeliczeniu na 1 ha użytków rolnych,
wyniosła w 2002 roku 259,1 kg. W przekroju terytorialnym wyższą niż średnia dla
kraju (259,1 kg) produkcją żywca rzeźnego na 1 ha użytków rolnych
charakteryzowały się województwa: wielkopolskie (523,0 kg), kujawsko-pomorskie
(385,1 kg), łódzkie (380,5 kg) i warmińsko-mazurskie (276,6 kg). Najniższą w
kraju produkcję żywca rzeźnego na 1 ha użytków rolnych odnotowano w
województwach: pomorskim (141,0 kg) i dolnośląskim (152,8 kg).
Z
danych GUS wynika, że w 2002 roku krajowa produkcja mleka wyniosła
około 11,527 mld litrów i była niższa od uzyskanej w roku poprzednim o 11,0
mln litrów. W gospodarstwach indywidualnych wyprodukowano w 2002 roku ponad
10,752 mld litrów mleka (o 0,6 proc. mniej niż przed rokiem), co stanowiło 93,3
proc. krajowej produkcji. W 2002 roku produkcja mleka w przeliczeniu na 1 ha
użytków rolnych wynosiła 682 litry wobec 649 litrów w 2001 r.
W
przekroju terytorialnym wyższą produkcję mleka na 1 ha użytków rolnych, w
porównaniu z notowaną średnio dla kraju (682 l), odnotowano w 7 województwach,
przy czym najwyższą w województwach: podlaskim (1165 l), łódzkim (961 l),
mazowieckim (912 l) i małopolskim (828 l). Najniższą produkcją mleka na
jednostkę powierzchni zanotowano w województwie zachodniopomorskim (214 l),
dolnośląskim (234 l) i lubuskim (285 l).