biogaz_09_2025

Jedzenie mięsa zwiększa ryzyko raka piersi

16 listopada 2006

Krwisty befsztyk codziennie na obiad podwaja prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów piersi. To rezultaty badań 90 tys. kobiet między 1989 a 2003 rokiem. Przeprowadzili je naukowcy z Harvard Medical School w Bostonie w ramach tzw. Nurses Health Study II (wieloletniego badania stanu zdrowia pielęgniarek).

Zachorowania na raka piersi u pań codziennie jadających czerwone mięso porównywano z wynikami kobiet, które po nie sięgały trzy razy w tygodniu lub rzadziej.

Naukowcy nie wiedzą jednak, jak wyjaśnić dwukrotny wzrost ryzyka wystąpienia raka. Wcześniejsze badania dowodzą, że smażenie potraw powoduje powstawanie potencjalnie rakotwórczych substancji. Niewykluczone też, że wzrost zachorowań na zależne od estrogenu nowotwory piersi spowodowany jest podawaniem w USA hormonu wzrostu krowom przeznaczonym na ubój. W krajach Unii Europejskiej takich praktyk się jednak nie stosuje.


POWIĄZANE

Bliski Wschód coraz szerzej otwiera się na ukraińskie produkty rolne — rosnące s...

Ukraina z mniejszymi zbiorami zbóż – skutki ekonomiczne i globalne konsekwencje ...

Jak w zeszłym tygodniu poinformowała ARiMR ,organizacje producentów  mogą składa...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę