Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Jedzenie kiełbasy może wywołać raka trzustki

5 stycznia 2016
Jak podał onet.pl. według badań, jedzenie jednej kiełbasy dziennie zwiększa ryzyko raka trzustki o 20 procent. Naukowcy odkryli, że nawet stosunkowo niewielkie ilości przetworzonego mięsa zwiększają ryzyko pojawienia się tej groźnej choroby.
Niewiele wiadomo na temat przyczyn choroby - mogą nimi być palenie, nadmiar alkoholu i nadwaga. Obecnie naukowcy w Szwecji wykazali, że jedzenie tylko 50 g przetworzonego mięsa dziennie zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na raka trzustki o 19 proc.
Jak informuje serwis onet.pl za dailymail.co.uk 50 g to kilka plastrów szynki lub salami, 1 hot dog lub 1 kiełbaska. Jedzenie 100 g dziennie - przykładowo mały burger - zwiększa ryzyko o 38 procent, podczas gdy 150 g dziennie podnosi ryzyko o 57 procent.
Badania, opublikowane w British Journal of Cancer, przeanalizowały wyniki z 11 różnych badań, w których wzięło udział 6000 pacjentów z rakiem trzustki.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę