Jak podał onet.pl. według badań, jedzenie jednej kiełbasy dziennie zwiększa ryzyko raka trzustki o 20 procent. Naukowcy odkryli, że nawet stosunkowo niewielkie ilości przetworzonego mięsa zwiększają ryzyko pojawienia się tej groźnej choroby.
Niewiele wiadomo na temat przyczyn choroby - mogą nimi być palenie, nadmiar alkoholu i nadwaga. Obecnie naukowcy w Szwecji wykazali, że jedzenie tylko 50 g przetworzonego mięsa dziennie zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na raka trzustki o 19 proc.
Jak informuje serwis onet.pl za dailymail.co.uk 50 g to kilka plastrów szynki lub salami, 1 hot dog lub 1 kiełbaska. Jedzenie 100 g dziennie - przykładowo mały burger - zwiększa ryzyko o 38 procent, podczas gdy 150 g dziennie podnosi ryzyko o 57 procent.
Badania, opublikowane w British Journal of Cancer, przeanalizowały wyniki z 11 różnych badań, w których wzięło udział 6000 pacjentów z rakiem trzustki.