Ptak_Waw_CTR_2024

Jazda bez atestu

31 maja 2010
Problem fałszywych pestycydów dotyka rolników nie tylko w Polsce, ale na całym świecie. Federacja CropLife zrzeszająca największych przedstawicieli branży, alarmuje, że z każdym rokiem podróbek przybywa, bo globalny rynek - wart 34 miliardów euro - jest łakomym kąskiem dla oszustów. W niektórych krajach europejskich blisko 40% dostępnych środków ochrony roślin, to produkty bez atestów.
    
Podróbki są zagrożeniem nie tylko dla upraw, ale i dla ludzi. Nie przechodziły testów, a są mocno trujące. Nikt nie wie, co zawierają środki, które tylko z opakowania przypominają oryginalne produkty. Eksperci oceniają, że wartość nielegalnego przemysłu chemii dla rolnictwa sięga juz 530 milionów euro. Na co trzeba zwracać uwagę? Przede wszystkim na podejrzanie niska cenę. Na początku roku niemieccy celnicy przechwycili 28 ton fałszywych środków ochrony roślin wyprodukowanych w Chinach. Pestycydy warte miliony euro miały trafić na unijny rynek. Na nielegalnym handlu traci nie tylko europejska branża. Prawdziwymi ofiarami są rolnicy. Oszczędności są pozorne, bo fałszowane pestycydy mogą drastycznie obniżyć jakość upraw, w najgorszym razie je zniszczyć.

-----------------
    
Australia mówi dość nielegalnym połowom wielorybów i pozywa Japonię do Międzynarodowego Trybunału Sprawiedliwości w Hadze. Tokio pod pretekstem badań naukowych wciąż odławia ryby mimo wieloletnich starań o zaniechanie tego procederu. Robią to także Norwegowie i Islandczycy. Łącznie zabijając około 2 tysięcy wielorybów. Tłumaczą, że gatunek jest liczny i nie grozi mu wyginięcie. Dla Australii wody południowe to sanktuarium wielorybów i chciałaby całkowitego zakazu ich połowów. Spór przed Trybunałem ma mieć charakter pokojowy- przynajmniej tak zapowiadają rządy w Tokio i Canberrze. Oba kraje nie zamierzają psuć stosunków handlowych, które ich łączą.

-----------------
    
Czekolada już nie straszy kaloriami, lecz kusi swoimi właściwościami. Wiadomo, że ma dużo magnezu i antyoksydanty. Najnowsze badania dowodzą także, że ciemna czekolada - o przynajmniej 80 procentowej zawartości kakao - jest zbawienna dla osób z chorobami wątroby. Niedawno niemieccy naukowcy udowodnili, że spożywanie około 7 gram ciemnej czekolady dziennie pozwala na obniżenie ciśnienia i o około 40% zmniejsza ryzyko zawału lub udaru. Konsumenci chyba uwierzyli wynikom pracy badaczy, bowiem coraz chętniej sięgają po produkty o wysokiej zawartości kakao. Na topie - szczególnie za oceanem - jest także organiczna czekolada. Bardzo droga, bo surowiec do jej produkcji jest ciężko osiągalny, ale za to doskonałej jakości. Według danych Euromonitora, światowy rynek dobroczynnej, ciemnej czekolady wart jest prawie 380 milionów dolarów. W przyszłym roku ma być to juz prawie pół miliarda.


POWIĄZANE

W październiku odbyło się posiedzenie grupy roboczej „Miód” Copa-Cogeca, w który...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...

Przechowywanie paliwa w gospodarstwie rolnym wymaga wdrożenia odpowiednich rozwi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę