Biogas Poland 2025 950
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Jarmark Niedźwiedzki

29 listopada 2004

Uczniowie gimnazjum w Niedźwiedziu przypomnieli zwyczaje i obrzędy ludowe Zagórzan. Jak się dawniej kisiło kapustę, jak robi się masło, dlaczego tylko kobiety darły pierze oraz jak smakują regionalne potrawy, można się było dowiedzieć na Jarmarku Niedźwiedzkim.

Ten zwyczaj zna każdy. Do dziś w wielu wiejskich gospodarstwach kisi się kapustę. Każdy z domowników ma tu przypisaną rolę.

Kolejne zajęcie na długie zimowe wieczory: dawniej na darciu pierza spotkały się gospodynie ubrane w odświętne stroje, by przy muzyce i śpiewie plotkować o życiu wsi.

Po pracy czas na przyjemności. Na stołach królowały potrawy przygotowane według przepisów przekazywanych od pokoleń.

Jarmark przygotowano z okazji jubileuszu powstania Zespołu Szkoły Podstawowej i Gimnazjum w Niedźwiedziu.


POWIĄZANE

Chociaż bywa przez wielu niedoceniane, to wino deserowe naprawdę potrafi zaskocz...

Znakowanie laserowe przestaje być technologią niszową i staje się kluczowym elem...

Mączka bazaltowa to drobno zmielona skała wulkaniczna, która od lat znajduje zas...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę