Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Japonia: większy import warzyw mrożonych

5 stycznia 2016
Jak podała FAMMU/FAPA, Japońskie Stowarzyszenie ds. Produktów Mrożonych informuje, że w minionym 2011 roku Japonia zaimportowała łącznie o 8 proc. więcej w stosunku do roku poprzedniego warzyw mrożonych. W sumie w omawianym okresie było to 899,3 tys. ton.
Od lat największym dostawcą na japoński rynek pozostają Chiny z ubiegłorocznym wynikiem 369,9 tys. ton, na drugim miejscu wśród eksporterów znajdują się stany Zjednoczone z dostawą na poziomie 339,4 tys. ton.

Z Chin Japończycy importują przede wszystkim mrożony zielony groszek, zieloną soję, taro, mieszanki warzywne czy mrożone brokuły. Stany Zjednoczone natomiast zdecydowanie ukierunkowane są na dostawy frytek oraz pozostałych ziemniaków mrożonych czy kukurydzy słodkiej.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę