Kupić dobre piwo to sztuka! Niestety zdarza się, że producenci, sprzedawcy i właściciele pubów oszukują klientów licząc na naszą niewiedzę. Zobacz na co zwrócić uwagę, aby rozkoszować się najlepszym piwnym smakiem i aromatem.
Nawarzyć dobrego piwa to nie łatwa sztuka. Podobnie jest z jego kupnem. Nawet najlepsze piwo może stracić swoje wszystkie wartości zanim trafi do naszej lodówki.
Niezmiernie ważna jest data przydatności do spożycia. W pubowych kegach piwo może stać jedynie 72 godziny. Po tym okresie napój kwaśnieje, nabiera nieprzyjemnego zapachu, a piwna piana zanika.
W puszkach lub butelkach piwo może stać 6 miesięcy, jednak już po 12 tygodniach piwo zaczyna tracić na wartości. Szczególną uwagę trzeba zwracać na sklepowe promocje, podczas których termin przydatności do spożycia przecenionego piwa zbliża się ku końcowi. Jak wydobyć z piwa głębię smaku? Piwo musi być schłodzone do co najmniej 8 stopni. Nie pijemy piwa z opakowania, w którym jest sprzedawane. Napój trzeba przelać, najlepiej do zmrożonej w zamrażalniku piwnej szklanki. Dobre piwo ma pianę, która powoli zanika pozostawiając ślady na ściance szklanki.
- Piwo to delikatny produkt, z którym trzeba starannie się obchodzić. Kupując piwo warto zwracać uwagę czy producent i sprzedawca dochowują staranności podczas transportu i sprzedaży. Zbyt wysoka temperatura, jasne butelki, promienie słoneczne sprawiają, że po otwarciu butelki możemy niemiło się rozczarować- mówi Sebastian Tołwiński, specjalista ds.piwa z Grupy Żywiec S.A.
Rady specjalisty:
- piana na dwa palce - to nie tylko reklamowy slogan. Po pianie można poznać czy piwo jest świeże. Po nalaniu do szklanki, piana o wysokości 1,5 - 2 cm powinna utrzymać się na piwie przez kilkadziesiąt sekund;
- jasna butelka - największym wrogiem piwa jest słońce, które ma większe szanse na atak, gdy napój znajduje się w zielonej czy białej butelce. Jasne butelki nie powinny być transportowane w zwykłych skrzynkach, dlatego niektórzy producenci zamykają butelki w tekturowych kartonach.
- świeża kega - lane piwo w pubach i restauracjach przechowywane jest w dużych beczkach zwanych kegami. Mało kto wie, że po otwarciu kegi piwo nadaje się do spożycia jedynie przez 3 doby. Zawsze pytaj o termin ważności piwa!
- data ważności - piwo pasteryzowane ma 6-miesięczny okres przydatności do spożycia. Jednak już po trzech miesiącach piwo w butelce lub puszce traci na wartości. Wystrzegaj się piwa z kończącą się datą przydatności.
- piwo w lodówce - piwo powinno być przechowywane w temperaturze 0 - 8 stopni Celsjusza. Dlatego zawsze kupuj piwo, które w sklepie przechowywane jest w chłodziarkach. - piwo a cena - im piwo jest droższe tym mamy większą gwarancję, że producent nie zastosował sztuczek obniżających koszty produkcji. Popularnym sposobem na oszukanie klienta jest dosypywanie słodu kukurydzianego, który jest tańszy od jęczmiennego.
- czyszczenie instalacji - co miesiąc każda instalacja, z której nalewane jest piwo w pubach czy restauracjach musi być czyszczona. Warto spytać barmana o datę. Jeśli będzie pytaniem zaskoczony lub odmówi udzielenia odpowiedzi, lepiej zdecydować się na piwo z butelki.
7329532
1