Dziś jest ostatni dzień, kiedy zainteresowani udziałem w konferencji na temat "System HACCP dla podmiotów mających kontakt z żywnością" powinni zgłosić swój udział organizatorom. Konferencję organizuje Małopolskie Towarzystwo Gospodarcze GDOVIA we współpracy z krakowskim Centrum Zarządzania Jakością INFOP. W programie konferencji: zasady systemu HACCP, regulacje prawne dotyczące bezpieczeństwa żywności i żywienia, korzyści wynikające z wdrożenia tego systemu, sposoby jego wdrażania oraz dotyczący go program szkoleniowy.
Konferencja (wstęp bezpłatny) odbędzie się jutro o 18, w siedzibie MTG GDOVIA - na pierwszym piętrze budynku miejscowego klubu sportowego Gdowia przy ul. Krakowskiej w Gdowie.
Udziałem w tym otwartym spotkaniu powinni być przede wszystkim zainteresowani przedstawiciele branży handlowej, żywieniowej, gastronomicznej i hotelarskiej. Od 1 maja tego roku wszystkie hotele, motele, pensjonaty, ośrodki wypoczynkowe, domy wczasowe, sanatoria, kwatery prywatne, gospodarstwa agroturystyczne, kawiarnie, bary, restauracje, punkty zbiorowego żywienia, stołówki zakładowe, sklepy spożywcze, firmy przetwórcze, pośrednicy w obrocie żywnością mają obowiązek wdrożyć i stosować na bieżąco pod kontrolą inspekcji handlowej i weterynaryjnej system HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point System), czyli System Analizy Zagrożeń i Krytyczny Punkt Kontroli. Jest on najkrócej mówiąc narzędziem kontrolowania i poprawy bezpieczeństwa zdrowotnego żywności podczas wszystkich etapów jej produkcji i dystrybucji. Podstawą prawną jego stosowania jest ustawa z maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (z późniejszymi zmianami). Potwierdzenia woli udziału w konferencji organizatorzy oczekują pod numerami telefonów: 251-55-34, 606985635.