OPOLAGRA_2025

Jak rozpoznać zepsute mięso?

3 grudnia 2015
Jak poznać zepsute mięso? Gdy wyciekają z niego mętne płyny, gdy ma ciemną brunatną barwę, zielonkawy nalot oraz ostry i kwaśny zapach - tych oznak nie wolno lekceważyć! - przypomina FAKT.pl

1.
Gdy wyciekają mętne płyny
Kiedy z mięsa lub wędliny zaobserwujemy wyciekające mętne płyny, oznacza że mamy do czynienia z zepsutym towarem. Mętna ciecz to wynik pracy bakterii beztlenowych rozkładających mięsne białko.
 
2.
Gdy ma brunatną barwę
Świeży towar ma połyskujący jasny kolor. Kiedy mięso lub wędliny są za długo magazynowane lub w niewłaściwych warunkach, zmieniają kolor na brunatno ciemny

3.
Gdy ma biało-zielony nalot
Kiedy wyroby mięsne pokryją się nalotem świadczy o tym, że weszła na nie pleśń. Taki towar nadaje się tylko do utylizacji, a powierzchnie, z którą miał do czynienia (stół, noże, pojemniki) do dezynfekcji.

4.
Gdy czuć ostry i kwaśny zapach
Kiedy z wyrobu wyczujemy ostry kwaśny zapach oznacza, że wewnątrz zaszły nieodwracalne procesy chemiczne. Podczas psucia mięsa wydzielają się zabójcze dla zdrowia toksyny.



POWIĄZANE

Rolnictwo i żywność, w tym rybołówstwo, są sektorami strategicznymi dla UE. Syst...

Ruszył sezon pełen wyzwań i szans dla pszczelarzy Tegoroczny sezon miodowy rozpo...

Prezydent Andrzej Duda zaprosił na spotkanie Prezydenta elekta Karola Nawrockieg...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę