Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Jak rozpoznać zepsute mięso?

3 grudnia 2015
Jak poznać zepsute mięso? Gdy wyciekają z niego mętne płyny, gdy ma ciemną brunatną barwę, zielonkawy nalot oraz ostry i kwaśny zapach - tych oznak nie wolno lekceważyć! - przypomina FAKT.pl

1.
Gdy wyciekają mętne płyny
Kiedy z mięsa lub wędliny zaobserwujemy wyciekające mętne płyny, oznacza że mamy do czynienia z zepsutym towarem. Mętna ciecz to wynik pracy bakterii beztlenowych rozkładających mięsne białko.
 
2.
Gdy ma brunatną barwę
Świeży towar ma połyskujący jasny kolor. Kiedy mięso lub wędliny są za długo magazynowane lub w niewłaściwych warunkach, zmieniają kolor na brunatno ciemny

3.
Gdy ma biało-zielony nalot
Kiedy wyroby mięsne pokryją się nalotem świadczy o tym, że weszła na nie pleśń. Taki towar nadaje się tylko do utylizacji, a powierzchnie, z którą miał do czynienia (stół, noże, pojemniki) do dezynfekcji.

4.
Gdy czuć ostry i kwaśny zapach
Kiedy z wyrobu wyczujemy ostry kwaśny zapach oznacza, że wewnątrz zaszły nieodwracalne procesy chemiczne. Podczas psucia mięsa wydzielają się zabójcze dla zdrowia toksyny.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę